БЪРЗО ТЪРСЕНЕ

ВИДЕО

АНКЕТА

Полезно ли ще е за страната ни председателството ни на ЕС?

Отминали анкети »

ИЗБРАНО ОТ АВТОРА

24 април 2017, 10:21 Видяно: 388

Garanti Koza започва изграждането на "Гранд каньон" в "Младост"

Турският инвеститор очаква да приключи строителството на първия етап от проекта през лятото на 2020 г.  

Изпрати FB
Размер на шрифта: + -
Турската компания Garanti Koza обяви, че започва реализацията на проекта си "Гранд каньон" в столичния квартал "Младост", след като е получил разрешение за строеж за първата му фаза. В началния етап на строителството на предвидения мултифункционален комплекс ще бъдат изградени хотел, две жилищни сгради и търговско-развлекателен център с общо 91 882 кв.м надземна разгъната застроена площ, съобщават от инвеститора. Очакванията са строителството да бъде завършено през лятото на 2020 г.

Общият размер на предвидената инвестиция в първия етап на комплекса е 120 млн. лв. От компанията разчитат на собствено финансиране, като продават обектите на зелено. Инвеститорът е поел и ангажимент да разкрие 240 работни места след завършването.

Дългият път към каньона

Проектът, който ще е на мястото на бившата "Аско Деница", беше представен още през 2014 г., а година по-късно получи и сертификат за приоритетна инвестиция от правителството. Плановете на Garanti Koza са да изгради на терена, който купи през 2013 г. за 23 млн. лв., три жилищни сгради – "Рила" (на 30 етажа, с височина 114 м), "Пирин" (19 етажа, 84 м) и "Витоша" (16 етажа, 73 м). В тях ще има общо около 700 апартамента, като 76 от тях ще бъдат сервизирани, т.е. с поддръжка и управление, уточняват от инвеститора. В най-високата сграда е предвидена и хотелска част, чийто мениджър ще бъде международната верига Swissotel.

"Гранд каньон" ще включва още търговски център на пет нива, две от които подземни, с общо 40 хил. кв.м търговски площи, кинокомплекс със седем зали, детски център, супермаркет, фитнес и СПА център, няколко обособени зони със заведения и кафенета и др. Целият комплекс ще е разположен на парцел от 43 дка, който ще намалее до 37 дка след изграждането на прилежащата улична инфраструктура и даряването й на общината, обясняват от турското дружество. През 2016 г. дъщерната компания "Гаранти-Коза България", чрез която се реализира проектът, получи разрешение да изгради пред бъдещия комплекс парк с площ от 11 дка, в който са предвидени и водни площи, амфитеатър, детска площадка, скейтпарк и стена за графити.

Първоначалният план за завършването на комплекса беше то да стане факт през януари 2018 г., но липсата на строително разрешително отмества срока – във вторник от Garanti Koza поясниха, че сега очакванията са строителството на първия етап на комплекса да отнеме три години и три месеца и да приключи през лятото на 2020 г.

Трудното разрешително

В началото на март 2017 г. стана ясно, че главният архитект на района Весела Тасева е подписала разрешителното за строежа, в резултат на което кметът на "Младост" Десислава Иванчева обяви, че тя ще бъде освободена.

Сред най-сериозните критики към проекта е, че той ще е много по-висок от останалите сгради в квартала и ще задръсти ключова зона. В съобщението си от вторник от Garanti Koza посочват, че височината на сграда "Рила" "ще е само с 5 етажа повече от най-високите съществуващи блокове в жк "Младост" 1". През лятото на 2016 г. Общинският експертен съвет по устройство на територията (ОЕСУТ) върна за преработване инвестиционния проект на турското дружество, като част от забележките всъщност бяха по отношение на по-ниските сгради, които според експертите ще ограничат визуалния достъп на кварталите зад тях към Витоша, докато за най-високата сграда от комплекса беше посочено, че тя позволява пространствен и визуален достъп към планината.

Другите забележки към "Гранд каньон" бяха свързани с искането на по-подробна обосновка на предвидените връзки на комплекса с околната транспортна среда и възможностите им да поемат предвидения трафик. Тогава експертите от ОЕСУТ посочиха, че предвидената връзка на комплекса с транспортната среда и метрото няма да е достатъчна за обслужването на нуждите му. Като забележка беше посочена и липсата на изследване за влиянието, което проектът ще окаже върху съществуващата инфраструктура и трафика по бул. "Александър Малинов".

Сподели:

Share to Facebook


Нагоре

0 Коментара | Коментирай

Публикуване на коментар

За да коментирате тази новина, трябва да влезете в сайта с Вашето потребителско име и парола.


Facebook коментари

Реклама

Социални мрежи: Facebook

Навигация в сайта: Каталог | Новини | Избрано от автора | Медия | Снимка на седмицата | Тема на седмицата | Проекти | Малки обяви

STROEJI.BG: Условия за ползване | За реклама | Контакти

Copyright © 2011-2018 ЕВРОМАРК 2011. Всички права запазени.

Stroeji.bg on Facebook