БЪРЗО ТЪРСЕНЕ

ВИДЕО

АНКЕТА

Искате ли оставката на правителството Борисов 3?

Отминали анкети »

ИЗБРАНО ОТ АВТОРА

15 декември 2012, 13:44 Видяно: 8032

Красиви къщи покрити със слама

Изпрати FB
Размер на шрифта: + -


Снимка: 1 от 25


Сламените покриви /Thatching/

са се появили мноого далеч във времето назад. Преди да се сетят да си правят керемиди, хората покривали къщите си със слама, с клони и шума, с каменни плочи – каквото имали под ръка.
В Британия като материал използвали водна тръстика, която се въдела в изобилие из блатистите райони на източна Англия, а също и по-дебелите и плътни стъбла от житни култури – жито, ръж и т.н.


Изображение 2


Изображение 3


Изображение 4


Изображение 5


Изображение 6


Изображение 7


Изображение 8


Сламени покриви имали и вятърните мелници, и къщичките на пазачите край морските фарове, кметствата и въобще всички обществени сгради. Дори покривите на Националната банка и на театър “Глобус” в Лондон, където през 17 век се представяли всички пиеси на Шекспир, били от слама…
Почти до края на 18 век във Великобритания, както и в голяма част от Европа, сламените покриви си били най-естествено нещо, особено в провинциалните градчета и села.
С развитието на манифактурата се появили керемидите и други покривни материали, а сламените покриви постепенно се превърнали в символ на бедност.


Изображение 9


Изображение 10


Изображение 11


Изображение 12


Изображение 13


През последните 30 години, обаче, сламените покриви отново започват да се връщат на мода. Но те вече не са символ на мизерия, а точно обратното- на богатство. “Тачирането” /от thatching/, т.е. полагането на сламен покрив, е ръчна, трудноемка и пипкава работа. И се прави само от квалифицирани специалисти. Качествено направеният покрив може да издържи около 50 години!


Изображение 14


Изображение 15


Изображение 16


Изображение 17


Изображение 18


Изображение 19


Изображение 20


 Добре направеният сламен покрив не изисква специална поддръжка. В днешно време в Англия обикновено на 10-15 години се налага по-сериозен технически преглед и ремонт, или полагане на нов слой слама. Често покривите на по-старите къщи изглеждат доста дебели и надвиснали, но това е така, защото според традицията, когато се “ъпгрейдва” покривът, т.е. обновява, новият пласт слама се поставя върху стария. Така покривът става все по-дебел и все по-изолиращ.


Според статистиката, в Англия има вече над 250 сгради, чиито сламени покриви са положени още преди 500 години! А това означава, че лесно може да се разбере от какви точно слами са си правели покривите англичаните преди пет века.


С няколко думи, принципът на полагане на покрива е следният:

Сламата се прави на връзки, които се връзват със стоманена тел, неръждавейка. Тези връзки се нареждат по периметъра на покрива отдолу нагоре и се захващат/връзват за дървеното скеле отдолу.


Изображение 21


Полагане на сламата


Изображение 22


Покриване на покрива


Следва изравняване, разчесване и изглаждане на сламата със специални стъргалки, някои от които приличат на ония, големи назъбени шпакли за работа с теракол.


Изображение 23


Заглаждане на сламата


Изображение 24


Накрая се подравняват краищата


Изображение 25


А така изглежда покривъ отвътре

Сподели:

Share to Facebook


Нагоре

0 Коментара | Коментирай

Публикуване на коментар

За да коментирате тази новина, трябва да влезете в сайта с Вашето потребителско име и парола.


Facebook коментари

Реклама

Социални мрежи: Facebook

Навигация в сайта: Каталог | Новини | Избрано от автора | Медия | Снимка на седмицата | Тема на седмицата | Проекти | Малки обяви

STROEJI.BG: Условия за ползване | За реклама | Контакти

Copyright © 2011-2022 ЕВРОМАРК 2011. Всички права запазени.

Stroeji.bg on Facebook