БЪРЗО ТЪРСЕНЕ

ВИДЕО

АНКЕТА

Кое според Вас допринася най-много за лошото качество на въздуха в София?

Отминали анкети »

ИЗБРАНО ОТ АВТОРА

30 декември 2012, 12:17 Видяно: 2645

Pearl River - интелигентният небостъргач

Интелигентният небостъргач Pearl River произвежда толкова енергия колкото и използва

Изпрати FB
Размер на шрифта: + -


Снимка: 1 от 7


Днес ще ви срещнем с интелигентния небостъргач. Той се намира в град Гуанджоу-градът, в чийто център квадратният метър се търгува на цена от 2 000 евро, градът, който гъмжи от нови, красиви, удивителни небостъргачи, сякаш появили се от бъдещето, градът, през който минава третата по дължина река в Китай - „Pearl River”, на чието име е кръстен и днешният герой в рубриката ни  „Избрано от автора”.


Първата копка на кулата „Pearl River” е направена през септември 2006г. Строежът трае малко повече от 4 години и е завършен през 2011г. Архитектурният и инженерен замисъл са на архитектите от Skidmore, Owings, and Merrill (SOM), чийто талантлив екип стои зад най-елегантната сграда на Близкия изток „Al Hamra Firdous” и най-високия небостъргач в света -„Burj Khalifa”.


Изображение 3


Целта при изграждането на интелигентния небостъргач е той да произвежда точно толкова енергия колкото и използва- нещо непознато до този момент в архитектурата, а именно: производителност. Сградата трябва да бъде в хармония с околната среда и да използва природните ресурси за генериране на енергия. Основен момент от архитектурата на енергийно ефективния неботъргач са 4-те дупки във фасадата, които помещават вятърни турбини, създаващи електричество.


Изображение 2


Снимка от фасадата на небостъргача


Строежът на сградата е изправен пред три основни предизвикателства, които инженерите преодоляват с нестандартни решения. Първото от тях е  намиращият се в близост до Гуанджоу разлом, който налага сградата да бъде устойчива на земетресения. За целта при изграждането на супервисоката кула са използвани високоякостни болтове и гайки, вместо заварки. Останалите две предизвикателства са климатичните особености, характерни за района на южен Китай- гоещините и силните ветрове. Небостъргачът, чиято фасада олицетворява идеята за огъващо се на вятъра вятърно платно има най-голямата двойна фасада  в света. В Европа двойните фасади се използват от години, но никой не ги е поставял в горещ и влажен климат, като този в Гуанджоу. Двойната фасада се състои от 2 слоя стъкло с разстояние помежду им. Обикновено вътрешната фасада пречи на топлия въздух да напусне сградата, но в случая на „Pearl River” се изисква фасадата да бъде обърната, т.е. да не се допуска топлината от въздуха навън да навлезе в помещенията.


Изображение 4Изображение 5


Стъклените панели, използвани за облицовката на сградата са едни от най-масивните, използвани в строителството. Общият им брой е 6 000, а най-големият от тях е с размер от 24кв. м. 1900 тона алуминий са използвани за създавнето на рамките на стъклото.  Всеки панел тежи приблизително 400кг. Издигането на панелите на такава голяма височина при силен вятър е истинско предизвикателство, с което компанията строител успешно се справя. „Pearl River” е покрит с 8000 кв. м. стъкло.


Изображение 7


По време на всяка фаза от строежа отделните елементи преминават през  редица тестове. За да бъдат сигурни, че стъклената фасада ще бъде достатъчно здрава, във фабриката за стъкло се провеждат тестове, включващи ветрове 1,5 пъти по-силни от най-мощните, измерени в града. Целта е да се провери да не би налягането да създаде процепи в стъклото и рамките. Изливат се огромни количества вода, изпръсквани от вентилатор, симулиращ ветрове със скорост 145км/ч. След като е налице уверението, че тестовете са успешни, производственият процес продължава. Издръжливостта на стъклото е от голямо значение, тъй като архитектите са обърнали кулата към вятъра, за да използват неговата енергия. Силните ветрове, които духат от юг през 10 месеца в годината, се удрят директно във фасадата на сградата.  Скоростта на вятъра, попадащ  в отворите, намиращи се в нея, се увеличава до 2,5 пъти. Често в строителството турбини са поставяни на покриви на сгради, но за първи път те са поставени в самата сграда. Притеснителното по време на строежа е да не би да се създадат шум и вибрации, смущаващи обитателите. След поредица от тестове отново, заключението е, че вибрациите няма да повлияят на околните стени.


Освен  вятърната, слънчевата енергия също се използва благодарение на инсталираните фотоволтаични панели.


Изображение 6


Друг любопитен момент е  начинът, по който се строи. На всяка една от 4-те крайни колони на сградата има закрепено устройство, наречено „хидравлична пълзяща рамка”, с чиято помощ може да се излива бетон, без да има скеле, издигащо се от земята. След като се излее бетона, рамката се придвижва към горния етаж. Необходими са 2 часа за придвижването на калъпа от един етаж към друг. Един етаж се завършва за 3 дни. Без помощта на хидравличната рамка, за същата дейност биха били необходими 6 дни.


309-метровата сграда безспорно въплъщава в себе си едни от най-съвременните и иновативни решения в строителството. Смелият архитектурен и инженерен замисъл е осъществен благодарение на креативна мисъл и решителност, за да може днес „Pearl River” гордо да краси  Гуанджоу.

Сподели:

Share to Facebook


Нагоре

0 Коментара | Коментирай

Публикуване на коментар

За да коментирате тази новина, трябва да влезете в сайта с Вашето потребителско име и парола.


Facebook коментари

Реклама

Социални мрежи: Facebook

Навигация в сайта: Каталог | Новини | Избрано от автора | Медия | Снимка на седмицата | Тема на седмицата | Проекти | Малки обяви

STROEJI.BG: Условия за ползване | За реклама | Контакти

Copyright © 2011-2019 ЕВРОМАРК 2011. Всички права запазени.

Stroeji.bg on Facebook