БЪРЗО ТЪРСЕНЕ

ВИДЕО

АНКЕТА

Искате ли парламент 49 да излъчи кабинет?

Отминали анкети »

НОВИНИ » Актуално от България

18 ноември 2013, 23:18 Видяно: 1583

Брюксел започва поетапно спиране на еврофондовете заради скандални назначения

След "Околна среда" наред са "Човешки ресурси" и "Селските райони", бюджетът поставен под натиск

Изпрати FB
Размер на шрифта: + -
Европейската комисия е в офанзива с поетапно спиране на еврофондовете заради скандални смени и назначения и нагласени търгове. След като в петък Брюксел спря парите по оперативна програма "Околна среда", наред са "Човешки ресурси" и Програмата за развитие на селските райони. Под риск са и парите по програма "Регионално развитие", а "Конкурентоспособност" също има проблеми с търговете.

Със спирането на средствата Европейската комисия показва, че няма доверие в българското правителство и възможността му да управлява ефективно фондовете, коментираха неофициално експерти по еврофондовете пред Mediapool.

Селската програма гори заради пиарките на Мирослав Найденов

Най-драматично е положението с Програмата за развитие на селските райони, където ресурсът е най-голям – над 3.2 млрд. евро, от които са усвоени близо 1.6 млрд. евро към началото на октомври. В Брюксел са притеснени от липсата на плащания по програмата и постоянните смени в ръководството на земеделския фонд, който управлява парите й. От идването на правителството на Пламен Орешарски на власт три пъти имаше смени на върха във фонда.

Под риск е загубата на 286 млн. евро в края на годината. Брюксел не вярва на обещанията на София, че сумата ще може да бъде платена в рамките на декември, след като за десет месеца са погасени едва 112 млн. евро. Това става ясно от поредното писмо на Европейската комисия, изпратено до зам.-министъра на земеделието Явор Гечев и разпространено от bgfakti.

Както и при предишното писмо от лятото, Брюксел иска спешно българските власти да представят екшън план за решаване на проблемите. Еврокомисията е притеснена, че се бави отпускането на парите по схемата за млади фермери и общинските мерки, към които има интерес.

Отделно има риск парите по цялата селска програма да бъдат спрени. В момента са преустановени плащанията по всички медийни проекти на фермерската програма, заради скандалните поръчки за пиарките на Мирослав Найденов. Брюксел настоява за налагане на финансови санкции по тези проекти.

Във вторник в кризисна пресконференция земеделското министерство ще представи екшън плана за спасяването на парите и мерките. Той обаче не се различава от този, който беше обявен в началото на септември от Явор Гечев, но на практика до момента не е изпълнено нищо от него.

Плановете са 148 млн. евро да бъдат платени по агроекологичните мерки, още 50 млн. евро авансови плащания на общините плюс 30 млн. евро по текущи проекти. Дори да се случи това чудо, се получават 228 млн. евро, което означава, че поне около 60 млн. евро ще бъдат изгубени. Досега общо по селската програма бяха загубени 100 млн. евро. Положението ще се усложни допълнително и ако парите бъдат спрени.

Заради Агенцията по заетостта пред спиране са и парите по "Човешки ресурси"

Заради проблеми с капацитета на Агенцията по заетостта да управлява европейските фондове пред спиране са и парите по оперативна програма "Човешки ресурси". Това става ясно от писмо изпратено от Брюксел до премиера Пламен Орешарски изпратено в края на октомври, което разпространи offnews.

В него се казва, че Европейската комисия ще замрази всичките пари в новия програмен период, с които трябва да се разпорежда Агенцията по заетостта, ако не бъдат взети адекватни мерки.

Агенцията по заетостта управлява около 400 млн. евро, които са за борба с безработицата и подобряване на пазара на труда. Почти същата сума е предвидена и за следващия програмен период, който започва от 2014 г.

Еврокомисията напомня на Орешарски, че до този момент е изпратил две писма за проблемите с Агенцията по заетостта, но още не са предприети адекватни мерки от страна на българските власти.

Притесненията на Брюксел са свързани с продължаващите жалби, които получават от български граждани, както и по време на срещите с получателите на европейските средства на място, се казва в писмото. Жалбите разкриват недостатъци в управлението на Агенцията по заетостта по отношение на основните целеви групи – безработни и работодатели. Също така сме запознати с медийните публикации, разкриващи възможна политическа намеса при управлението на някои операции от страна на Агенцията по заетостта, се казва в писмото на ЕК.

В него е посочено още, че "Агенцията по заетостта дава непрекъснато поводи за опасения в своята безпристрастност. Настоящото й ръководство представлява сериозен риск за правилното изпълнение и репутация на Европейския социален фонд (ЕСФ) пред българските граждани".

"Едно от предварителните условия за бъдещите оперативни програми в период 2014-2020 г. е наличие на модернизирани институции на пазара на труда. Модерната служба по заетостта е НЕПОЛИТИЗИРАНА институция. Неизпълнението на това предварително условие може да забави сериозно одобряването от ЕК на новата българска оперативна програма и в най-лошия случай да доведе до прекратяване на финансирането от страна на ЕСФ за операциите на Агенцията по заетостта. Имайки предвид, че понастоящем ЕСФ е основният финансов инструмент в подкрепа на политиките на пазара на труда в България, подобно закъснение неминуемо ще струва скъпо на българската икономика и ще бъде във вреда на всички", завършва писмото на ЕК.

Шеф на Агенцията по заетостта е Камелия Лозанова, която беше назначена на поста по времето на ГЕРБ от тогавашния социален министър и настоящ депутат Тотю Младенов.

Нови финансови санкции за "Регионално развитие" и "Конкурентоспособност"

След разпореждането на вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова за пълна проверка на всички европроекти, по които при обществените поръчки има допуснати нарушения, са излезли проблеми с програмите "Регионално развитие" и "Конкурентоспособност".

Като превантивна мярка по проблемните проекти по тези програми се очаква да бъдат наложени допълнително финансови корекции в размер на 25% от стойността на договорите, съобщиха източници от финансовото министерство пред Mediapool.

Ако Брюксел поетапно спре парите до края на годината, както се заканва, това ще подложи под риск изпълнението на държавния бюджет, който и без това изостава с планираните приходи. Причината е, че за да продължи изпълнението на европроектите парите за тях трябва да бъдат осигурени от националния бюджет.

Министърът на околната среда Искра Михайлова вече обяви, че ще разчитат на 200 млн. лв. от бюджета, за да не спрат плащанията по европроектите по програма "Околна среда", които бяха замразени миналия петък.


При първата среща на премиера Пламен Орешарски с председателя на Европейската комисия през лятото Жозе Барозу го попитал дали протестите не му пречат. Орешарски му отговорил, че не му пречат, разказват присъствали на разговора. Очевидно обаче на Брюксел не му харесва сегашното положение.


 


Mediapool.bg

Сподели:


Нагоре

3 Ключови думи

| Брюксел | спиране пари | назначения |

Нагоре

0 Коментара | Коментирай

Публикуване на коментар

За да коментирате тази новина, трябва да влезете в сайта с Вашето потребителско име и парола.


Facebook коментари

Реклама

КОТИРОВКИ


Социални мрежи: Facebook

Навигация в сайта: Каталог | Новини | Избрано от автора | Медия | Снимка на седмицата | Тема на седмицата | Проекти | Малки обяви

STROEJI.BG: Условия за ползване | За реклама | Контакти

Copyright © 2011-2024 ЕВРОМАРК 2011. Всички права запазени.

Stroeji.bg on Facebook