БЪРЗО ТЪРСЕНЕ

ВИДЕО

АНКЕТА

Искате ли оставката на правителството Борисов 3?

Отминали анкети »

НОВИНИ » Икономика и енергетика

02 април 2014, 20:24 Видяно: 1501

ЧЕЗ и "Енерго Про" искат поскъпване на тока с 13-14%

Увеличението на нощната тарифа на ЕВН е 16%, а на ЧЕЗ - над 20%, каза пред журналисти председателят на ДКЕВР Боян Боев

Изпрати FB
Размер на шрифта: + -
В ценовото си заявление за новия регулаторен период от 1 юли 2014 г. електроразпределителните дружества ЧЕЗ и "Енерго-Про" са поискали увеличение на дневната тарифа на електроенергия с 13-14%.


Това съобщи пред медиите след заседание на парламентарната комисия по енергетика председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Боян Боев.


ЕВН е поискало увеличение на дневната тарифа на електроенергията с около 8%.


Предложенията на трите дружества за цени на нощната електроенергия са тези за дневната, умножени по две, каза пред журналисти Боев. Увеличението на нощната тарифа на ЕВН е 16%, а на ЧЕЗ -  над 20%.


Той бе изслушан от членовете на парламентарната комисия за ситуацията относно плащанията между НЕК и трите ЕРП.


Боев обясни, че в ценовите заявления на дружествата, поне на пръв поглед, не е установено те да са включили некомпенсираните си разходи за зелена енергия за минал период, както това се очакваше да бъде направено.


Боев посочи, че ценовите заявления на дружествата ще бъдат анализирани и до юни има много време да се установи дали те имат право да искат такова увеличение на цената на тока.


Първичният анализ на подадените заявления показва, че те не включват некомпенсираните разходи за "зелена" енергия, заяви Боев. Ако не са ги включили, те следва да ги докажат под друга форма, добави той.


В отговор на въпрос Боев уточни, че в заявленията на дружествата разходите за минал период за "зелената" енергия фигурират косвено - например "ние имаме едни разходи - признайте ни ги, но се оправете с НЕК". В същото време според Боев дружествата е трябвало в ценообразуващия елемент в заявленията си да посочат старите си некомпенсирани разходи.


В отговор на въпрос дали трите ЕРП могат допълнително да подадат информация за въпросните разходи, които трябва да им бъдат компенсирани, Боев каза, че ако има нови обстоятелства, винаги може да се подаде допълнително заявление, а и в хода на своята работа ДКЕВР може да поиска допълнителна информация от всички лицензианти. Пред членовете на парламентарната комисия Боев заяви, че


ДКЕВР ще инициира кръгла маса за решаване на проблема с дължимите суми между НЕК и трите дружества


Това ще стане след откритото заседание в ДКЕВР по темата на 7 април. Утвърдено е указанието за събиране на новата такса от 20 процента върху приходите от производството на енергия от ВЕИ и до 15 април дружествата трябва да преведат вноските за първите три месеца, съобщи още Боев пред журналисти, но не даде разяснения за каква сума става въпрос.


През април трябва да приключат и одитите на ДКЕВР в трите електроразпределителни дружества. В зависимост от резултатите от тях ДКЕВР ще вземе решение дали да започнат процедури за отнемане на лицензиите и на дейността "разпределение на електроенергия", коментира Боев в отговор на депутатски въпроси.


Членовете на парламентарната комисия призоваха ДКЕВР да разиграе внимателно всички възможни сценарии при решение за евентуално отнемане на лицензиите на дружествата за дейността "електроснабдяване", за да не се стигне до съдебни дела в ущърб на страната ни.


 


Vesti.bg

Сподели:


Нагоре

3 Ключови думи

| Енерго-Про | ЧЕЗ | поскъпване ток |

Нагоре

0 Коментара | Коментирай

Публикуване на коментар

За да коментирате тази новина, трябва да влезете в сайта с Вашето потребителско име и парола.


Facebook коментари

Реклама

КОТИРОВКИ


Социални мрежи: Facebook

Навигация в сайта: Каталог | Новини | Избрано от автора | Медия | Снимка на седмицата | Тема на седмицата | Проекти | Малки обяви

STROEJI.BG: Условия за ползване | За реклама | Контакти

Copyright © 2011-2022 ЕВРОМАРК 2011. Всички права запазени.

Stroeji.bg on Facebook