БЪРЗО ТЪРСЕНЕ

ВИДЕО

АНКЕТА

Кое според Вас допринася най-много за лошото качество на въздуха в София?

Отминали анкети »

НОВИНИ » Строителни

21 февруари 2017, 13:36 Видяно: 403

"Щрабаг" окончателно получи договор за строителство в зоната в Божурище

Компанията беше определена за победител след обжалване пред Върховния административен съд    

Изпрати FB
Размер на шрифта: + -


Автор: © Георги Кожухаров
Докато изграждането и ремонтът на улиците в зоната предстои да започнат, поръчката за строителство на пътна връзка с бул. "Европа" е пред провал

"Щрабаг" окончателно беше определена за изпълнител на строителство и ремонт на улици в държавната индустриална зона в Божурище. Това стана година след отварянето на офертите и след като първоначалната класация на "Национална компания индустриални зони" (НКИЗ), която оперира парка край София, беше отменена от Върховния административен съд (ВАС). Решението за избор на строител е подписано в началото на този месец от изпълнителния директор на държавната компания.

В същото време друга спорна поръчка в зоната – за изграждане на пътна връзка и кръстовище с бул. "Европа", която беше открита още в средата на 2015 г., беше отменена от самата НКИЗ. Единственият финалист, който трябваше да получи договора, след като другите шест кандидата бяха отстранени, в момента обжалва спирането на процедурата.

Новото решение

От решението на изпълнителния директор на НКИЗ Стефан Стайков става ясно, че "Щрабаг" е класирана на първо място за изпълнител на обществената поръчка за строителство и рехабилитация на две улици и техническа мрежа в Икономическа зона София-Божурище. Офертата на компанията получава общо 94.16 точки след оценката. На второ място остава консорциумът "ПИМ – консулт 2015" с 93.86 точки. Останалите два кандидата са отстранени от процедурата - консорциум "Божурище 2016" не е удължил срока на офертата и гаранцията си, а обединение "Инос – Рутком" не е съобразило програмата си за управление на риска, която е част от техническото предложение, с изискванията.

Поръчката беше обявена в края на 2015 г. Договорът беше с прогнозна стойност 1.5 млн. лв. без ДДС и оферти подадоха общо четири кандидата. Всички те преминаха пред техническата оценка. При отваряне на ценовите предложения "Щрабаг" беше отстранена, тъй като предложи оферта от 1.609 млн. лв. и комисията реши, че това надвишава финансовият ресурс на възложтеля. За победител беше определена "ПИМ – консулт 2015" (обединение между варненската "Пътища и мостове" и "Инжконсултпроект"), класирани бяха и другите кандидати. "Щрабаг" обаче обжалва в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която отмени класацията, като посочи, че "прогнозна стойност" не е еквивалентно на "максимална допустима стойност". Комисията прие също, че офертите на "Божурище 2016" и "Инос – Рутком" не отговарят на техническите изисквания. Решението на антимонополното ведомство беше обжалвано от НКИЗ пред ВАС, но през ноември магистратите потвърдиха решението на КЗК и върнаха процедурата за нова оценка. Решението от началото на февруари на практика отразява тези бележки и показва, че предишната класация не е била законосъобразна.

Поръчка на две

Докато казусът с тази поръчка вече може да се смята за решен, друг договор – този за проектиране и изграждане на пътна връзка и кръстовище с бул. "Европа", засега, изглежда, се отлага за бъдещето. Процедурата беше обявена през юли 2015 г. с прогнозна стойност 1.8 млн. лв. Подадени бяха общо седем оферти, но пет от кандидатите отпаднаха при техническата оценка. До финала достигнаха "Щрабаг" и обединение "Божурище инженеринг", но подобно на другата поръчка "Щрабаг" беше отстранена, тъй като предложи цена от 1.946 млн. лв. Така за победител беше обявено "Божурище инженеринг" - обединение между регистрираната в село Груево, област Кърджали, "Пътстройинженеринг", свързаната с Румен Гайтански-Вълка "Кристална вода" и "Виаком проект", която е участвала с минимален дял в няколко консорциума, ръководени от свързвания с бившия депутат от ДПС Делян Пеевски "ПСТ холдинг". Решението беше обжалвано от "Щрабаг" пред КЗК, но впоследствие компанията оттегли жалбата си.

Десет месеца по-късно – в средата на декември, процедурата за възлагане на обществената поръчка обаче е отменена от самата НКИЗ. Причината за това е "съществена промяна на обстоятелствата". От решението става ясно, че оценките за очаквания транспортен трафик значително са се увеличили заради "непредвиден интерес от специфичен инвеститор", което налага проектирането да се обособи в отделна поръчка. В същото време във връзка с подписан предварителен договор с друг инвеститор се е наложило транспортният достъп да бъде съобразен с жп комуникациите, тъй като инвеститорът смята да изгради жп отклонение.

Решението е обжалвано от единствения финалист пред КЗК, но производството не е приключило. В случай че спирането на поръчката бъде отменено, държавната зона ще се сдобие с инфраструктура, която няма да й върши работа. Провеждането на нова процедура пък със сигурност ще отнеме месеци.


 


Capital.bg

Сподели:


Нагоре

4 Ключови думи

| Щрабаг | ВАС | Божурище | индустриална зона |

Нагоре

0 Коментара | Коментирай

Публикуване на коментар

За да коментирате тази новина, трябва да влезете в сайта с Вашето потребителско име и парола.


Facebook коментари

Реклама

КОТИРОВКИ


Социални мрежи: Facebook

Навигация в сайта: Каталог | Новини | Избрано от автора | Медия | Снимка на седмицата | Тема на седмицата | Проекти | Малки обяви

STROEJI.BG: Условия за ползване | За реклама | Контакти

Copyright © 2011-2019 ЕВРОМАРК 2011. Всички права запазени.

Stroeji.bg on Facebook