БЪРЗО ТЪРСЕНЕ

ВИДЕО

АНКЕТА

Полезно ли ще е за страната ни председателството ни на ЕС?

Отминали анкети »

НОВИНИ » Икономика и енергетика

10 ноември 2017, 10:38 Видяно: 307

Металургията – индустрия за милиарди. Секторът осигурява 5% от БВП на България

Изпрати FB
Размер на шрифта: + -В края на празника домакините и официалните гости си направиха снимка за спомен.

През 2016 г. българската металургия произведе продукция за 7 млрд. лв., изнесе продукт за 5 млрд. лв. Добавената стойност в сектора е 2.5 пъти по-висока от средната, а в цветната металургия - 5 пъти повече от средната. 25% от промишленото енергийно потребление се пада на металургията. 25% - 26% от товарите по жп транспорта се дължат на металургичните продукти. Металургичният отрасъл създава 5% от брутния вътрешен продукт на (БВП) на България. В металургичната индустрия у нас работят 13 000 квалифицирани специалисти, а косвено заетите са над 50 000 души. Инвестициите в сектора за 2016 г. възлизат на 120 млн. лв. Произведена е продукция за 6.8 млрд. лв., а 846 млн. лв. е добавената стойност.

 
ЕТЕМ, една от водещите компании за алуминиева екструзия в Европа с повече от 40 години опит в проектирането и производството на архитектурни системи, беше домакин на тазгодишния професионален празник на металурга.
Георгиус Менцелопулос, изпълнителен директор на ЕТЕМ, приветства гостите си, като напомни, че ЕТЕМ стъпва на българския пазар преди 18 години и оттогава не спира да развива своето производство и продуктово портфолио. ЕТЕМ е член на Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ) от години. Член е заедно с това и на "Аутомото клъстер" в България, в чието учредяване участва.


Металургията гради основите на икономиката на България, каза Георгиус Менцелопулос. През последните години в сектора бяха направени много инвестиции. ЕТЕМ, като представител на сектора, има две предприятия на Балканите за традиционните за компанията архитектурни фасадни системи – в София и в Атина. Заедно с това предприятието в България е сертифициран производител на "Аутомотив". Новата линия за еструдиран алуминий е предназначена за продукти на "Аутомотив". С подобни елементи се снадбяват големите автомобилни компании  като БМВ, Мерцедес, Порше, Фолсваген. Архитектурните фасадни системи са по цяла Европа, САЩ, Канада, Азия, Африка и Персийския залив. През 2015 беше завършена 126-метровата сграда "Кепитъл Форд", създадена в този й вид чрез архитектурните фасадни системи на ЕТЕМ, каза г-н Менцелопулос и допълни, че с новата система ЕТЕМ ще подпомогне изграждането на 202-метровата "Скай форд". Георгиус Менцелопулос съобщи, че се работи по нов проект на площ от 10 хил. кв.м. Производствената линия в това хале ще е предназначена за елементи за "Аутомотив".

Антон Петров, председател на УС на БАМИ: "Българската металургия през 2016 г. произведе 7 млрд. лв. продукция, експортира 5 млрд. лв. Поставихме рекорд в добавената стойност - 2.5 пъти по-висока от средната, а в цветната металургия е 5 пъти повече от средната. 25% от промишленото енергийно потребление се пада на металургията. 25% - 26% от товарите по жп транспорта се падат на металургичните продукти. В българската металургия са вложени най-новите технологии – за тези технологии трябват квалифицирани кадри. Затова казвам, че сериозен проблем е липсата на квалифицираната работна ръка. Нуждаем се заедно с това от гъвкаво трудово законодателство. Близо 13 хил. души са заети в метулургията и 50 хил. души косвено са заети в нея. Минната промишленост осигурява половината от потребностите на българската цветна металургия и има дълъг хорозонт за развитие – за да задоволи останалите 50% от нуждите на българската металургия."


Томислав Дончев, вицепремиер: "Първото празнуване на този Ден на металурга е преди 54 години, но българската металургия не е на половин век, а има хилядолетна история. Не говорим за първична преработка, а сложни технологични процеси. Затова призовавам да гарантираме, че държавата няма да пречи, а ще помага, че цената на енергийните ресурси ще бъде справедлива, да гарантираме достъп до качествен човешки ресурс, да се конкурираме на европейския пазар на труда." Томислав Дончев пожела на металурзите да бъдат държеливи и неподвластни на стихиите като цветните метали, да бъдат скъпоценни като благородните метали и да бъдат здрави като стомана.

Лъчезар Борисов, зам-министър на икономиката: "През последните години металургичната индустрия направи качествен скок. Асоциираме я с основните 3 принципа на устойчивото развитие: социално, екологично, индустриално – за първите 8 месеца над 41 пунка е ръстът на индекса на промишленото производство в сектор металургия. Ще работим заедно за намаляване на административната тежест и връзката с другите сектори – минна промишленост, металообработване, автомобилна промишленост, на българско и на европейско ниво."

Йорданка Фандъкова, кмет на София: "ЕТЕМ е едно от двете металургични предприятия на територията на София. На едно от първите места е по отношение на икономиката на столицата. Инвестицията на ЕТЕМ тук е за около 60 млн. лв. и са открити нови 600 работни места. Компанията е сертифициран доставчик на алуминиеви автомобилни части и аксесоари на световно известни марки автомобили - това показва, че нашата металургия е конкурентоспособна. Подкрепяме и развойната й дейност, свързана с архитектурните елементи на фасадите, пожелаваме си да виждаме още красиви проекти на територията на нашия град. В "Илиянци" се обособява индустриална зона на София с модерни и чисти производства - такава е и нашата цел."

Явор Божанков, 44 НС: "Бащите, основатели на Европа, изградиха мира и просперитета върху на основа на металургията – производство на въглища и стомана. Това е спойката, която ни държи да вървим напред."

Божидар Данев, председател на БСК: "Силно сме впечатлени от развитието на българската металургия. Сега е високотехнологичен отрасъл. 13 хиляди металурзи произвеждат 5% от БВП на страната и създават условия за развитие на останалите сектори. Това е отрасъл, който инвестира не по-малко от 4 млрд. лв. през последните години."

Кирил Домусчиев, председател на КРИБ: "Металургията е ключов отрасъл за развитие на икономиката – компаниите са конукрентоспособни, социални, устойчиви. КРИБ подкрепя усилията на БАМИ да защити своите интереси." Кирил Домусчиев пожела на металурзите здраве и стабилни пазарни позиции.

Проф. Вълканов, председател на Минно-геоложката камара: "До 2000 година нашата индустрия беше умрала, нямахме и металургия. Инвестициите в минния сектор - 4.3 млрд. лв. в последните 7-8 години, извади индустрията ни на челните места – увеличихме инвестициите в пъти, повишихме средната работна заплата. Не се поддавайте на идеите за промяна на законите, защото инвеститори сега имат сигурност - ако бъде направена някаква промяна, те няма да останат тук."

Арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на "Аутомото клъстер" в България: " Аз асоциирам себе си с ЕТЕМ – архитект съм и години наред се занимавам с навлизането на автомобилната индустрия в България – същото прави и ЕТЕМ на корпоративно ниво. Преди 5 години с ЕТЕМ основахме автомобилния клъстер в България. Той е пряко свързан с металургията – тогава бяха заети с 7000 души и произвеждаха под 1 % от БВП. Сега компаниите са 130, те произвеждат над 4% от БВП на страната, а в тази индустрия са заети над 37 хил. души. В следващите 3-4 години необходимостта от работещи в тази сфера ще се удвои и чакаме още 37 хиляди души да заработят в автомобилната индустриа.

Васил Велев, председател на АИКБ: "Металургията, машиностроенето и електротехниката са гръбнак на нашата асоциация. Те съставят основния дял на индустрията в брутната добавена стойност - така че България е една индустриална страна."

В края на церемонията бяха раздадени награди. Сред призьорите бяха студенти от Химико-технологичния университет и от Техническия университет в София.
За ЕТЕМ
ЕТЕМ е създадена през 60-те години на миналия век като фирма за екструдиране на алуминий. През 1998 г. е създаден заводът в София и към момента в него работят 600 души персонал. През 2012 г. компанията инициира 5-годишен инвестиционен план на стойност 60 млн. лв. в софийско предприятие, за да може същото да се превърне в модерен завод и ратифициран производител на изделия за автомобилната промишленост. Сред инвестициите най-важната е нова линия за директно екструдиране, 8 станции за механична обработка, предназначени за автомобилни изделия, 2 автоматични склада с капацитет над 1500 тона алуминиеви профили, напълно автоматична система за вътрешно заводски транспорт, авто кранове и транспортни тунели, две нови лаборатории с най-съвременна технология. Продукти на компанията могат да се намерят в много луксозни автомобили като Audi, Jaguar, Rolls-Royce, BMW, Land Rover и част от моделите на Volkswagen. ЕТЕМ продължава да се фокусира и върху традиционния си бизнес, който е свързан с производството на архитектурни профили. Компанията е сред малкото в Европа, които притежават декларация за екологични продукти.


 


Gradat.bg

Сподели:


Нагоре

1 Ключови думи

| |

Нагоре

0 Коментара | Коментирай

Публикуване на коментар

За да коментирате тази новина, трябва да влезете в сайта с Вашето потребителско име и парола.


Facebook коментари

Реклама

КОТИРОВКИ


Социални мрежи: Facebook

Навигация в сайта: Каталог | Новини | Избрано от автора | Медия | Снимка на седмицата | Тема на седмицата | Проекти | Малки обяви

STROEJI.BG: Условия за ползване | За реклама | Контакти

Copyright © 2011-2018 ЕВРОМАРК 2011. Всички права запазени.

Stroeji.bg on Facebook