БЪРЗО ТЪРСЕНЕ

ВИДЕО

АНКЕТА

Кое според Вас допринася най-много за лошото качество на въздуха в София?

Отминали анкети »

НОВИНИ » Икономика и енергетика

25 януари 2018, 11:01 Видяно: 328

Бизнес и синдикати настояват за ускорено присъединяване към еврозоната

Процесът ще е като катализатор на отдавна отлагани реформи според Икономическия и социален съвет

Изпрати FB
Размер на шрифта: + -


Автор: Reuters

Членството в еврозоната може да ускори ръста на икономиката, да понижи цената на финансиране за бизнеса и хората и да намали риска за банковата система. Това са част от плюсовете според представители на Икономическият и социален съвет (ИСС), в който влизат най-големите синдикални, работодателски и граждански организации. Те призоваха за ускоряване на подготовката на България за присъединяване към т. нар. чакалня на еврозоната. Темата е една от малкото, по които мнението на бизнеса и на синдикатите съвпада.

"Твърдо подкрепяме заявеното намерение на правителството да подаде искане за присъединяването към валутния механизъм ERM II", заяви проф. д-р Лалко Дулевски, председател на съвета. Според него българското общество трябва да бъде информирано за ползите и предизвикателствата, свързани с приемането на еврото, тъй като в момента има голяма поляризация по темата поради нейното непознаване. "Опасяваме се, че еврозоната може да стане разделителна зона, заради която да видим Европа на две скорости" допълни Дулевски.

Преди две седмици финансовият министър Владислав Горанов заяви, че България има намерение до средата на годината официално да кандидатства за ERM II. Председателството на Съвета на ЕС през първите шест месеца на 2018 г. дава на страната по-добър шанс.

Плюсовете са повече

Според членовете на ИСС степента на сближаване на българската икономика към европейската е на нивото, на което е била Латвия, когато е приела еврото. "Ако трябва да се сравняваме с някого, то трябва да е с балтийските републики, които вече минаха по пътя към еврозоната и не претърпяха никакви трусове, а имаха подобни на нас показатели", заяви Димитър Бранков от Българската стопанска камара. Той допълни, че ползите за страната ще са много - намаляване на общия системен риск, по-лесен достъп до кредитиране, по-благоприятни лихви, засилена конкурентоспособност, повече инвестиции, допълнителни гаранции върху депозитната база, засилено ниво на надзор върху банките. Според него процесът на приемане на еврото ще ускори отдавна отлаганите реформи в здравеопазването, в образованието, в политиката по доходите. "България е готова за тези стъпки, защото вече 20 години е във валутен борд, и то в неговата най-рестриктивна форма, който стабилизира финансовата система", допълни Бранков.


 Още прозрачност

Според експертите на ИСС обществото има нужда от повече информация за това как функционира еврозоната и какво да очаква, ако България тръгне по този път, тъй като в момента има много спекулации по темата. Увеличаването на цените няма да е шоково, каза лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Той даде пример със средногодишните нива на инфлацията в държавите, които са се присъединили последни към еврозоната - през последните години те са между 0.3 и 1.4%.


 


Capital.bg

Сподели:


Нагоре

1 Ключови думи

| Еврозона |

Нагоре

0 Коментара | Коментирай

Публикуване на коментар

За да коментирате тази новина, трябва да влезете в сайта с Вашето потребителско име и парола.


Facebook коментари

Реклама

КОТИРОВКИ


Социални мрежи: Facebook

Навигация в сайта: Каталог | Новини | Избрано от автора | Медия | Снимка на седмицата | Тема на седмицата | Проекти | Малки обяви

STROEJI.BG: Условия за ползване | За реклама | Контакти

Copyright © 2011-2019 ЕВРОМАРК 2011. Всички права запазени.

Stroeji.bg on Facebook