БЪРЗО ТЪРСЕНЕ

ВИДЕО

АНКЕТА

Кое според Вас допринася най-много за лошото качество на въздуха в София?

Отминали анкети »

НОВИНИ » Новини от Stroeji.bg

29 май 2018, 18:29 Видяно: 183

"БМФ Порт Бургас" и "Аурубис България" откриха нов терминал за обработка на сярна киселина

Изпрати FB
Размер на шрифта: + -


Снимка: 1 от 3


Най-големият частен пристанищен оператор "БМФ Порт Бургас" АД и "Аурубис България" АД, част от водещия производител на метали и мед в Европа "Аурубис", откриха нов специализиран терминал за обработка и съхранение на сярна киселина. Двете компании направиха инвестиции на обща стойност 10 милиона евро.


 Изображение 2


На официалното представяне на инвестицията на 23 май присъстваха кметът на Бургас Димитър Николов, заместник кметът по финанси, бюджет и икономика в Община Бургас Красимир Стойчев, Севдалина Турманова – заместник областен управител на област Бургас, представители на РИОСВ, РЗИ, Митници - Бургас, партньори на двете компании от Турция, Германия и от цялата страна и домакините - Георги Домусчиев, председател на Съвета на директорите на „БМФ Порт Бургас“ ЕАД и Тим Курт, изпълнителен директор на „Аурубис България“ АД


Изображение 3


"Терминалът за обработка и съхранение на сярна киселина е уникално за страната съоръжение с вместимост 50 хил. тона и огромен потенциал за товарене и разтоварване. Искам да благодаря на партньорите ни от "Аурубис България", които са и най-големи клиенти на пристанището, за доверието с което се отнасят към нас и което прави възможни подобни големи инвестиции. Повече от 6 години датира партньорството ни и вече въвеждаме в експлоатация второ голямо съоръжение, което е плодна нашата съвместна работа. Терминалът беше проектиран и изграден изключително бързо, за близо 1 година. Изказвам благодарността си на всички проектанти и строители, които се включиха в неговото изграждане", каза председателят на Съвета на директорите на БМФ "Порт Бургас" Георги Домусчиев по време на официалното откриване на съоръжението.


"Тази година медодобивният завод в Средногорието ще отбележи 60 години от създаването си. Историята и традицията са ни научили да мислим дългосрочно. За нас този терминал е още една дългосрочна инвестиция и ние сме убедени, че той, с новите си технологични решения и високи стандарти за безопасност ще бъде от взаимна полза за всички". С тези думи Тим Курт, изпълнителен директор на "Аурубис България", приветства присъстващите на церемонията.

Влиянието на новия терминал върху икономиката и развитието на Бургас очерта кметът Димитър Николов: "Всяка година още 100 кораба ще увеличат товаропотока, това ще създаде нови работни места във всички фирми, които се занимават с пристанищна дейност. Според концесионният договор, ангажиментът на БМФ "Порт Бургас" беше да осигури 450 работни места. Към момента работните места тук са 950. Изключително сме доволни и от констатацията на нашите експерти за защитата и екологична безопасност при изграждането и работата на новото съоръжение."

Терминалът е разположен върху площ от близо 27 дка и има капацитет за съхранение на 50 000 тона товар. Новото оптимизирано производство включва разтоварване на сярна киселина от жп цистерни, съхранение и експорт на товара посредством най-съвременни технологии за работа и при най-високи екологични стандарти. Проектът е дългосрочен. Очакванията са чрез него да се реализира нов товаропоток от над 1 млн. тона товар годишно.

Терминалът създава нови 20 работни места. Работниците са преминали специално обучение за работа със сярна киселина, спазени са всички национални и международни нормативни изисквания за безопасност.

Съоръжението разполага с 5 цистерни от по 10 хил. тона за съхранение на техническа сярна киселина, с двойни стени и двойно дъно. Предвиден е непрекъснат мониторинг за херметичност чрез вакуум. Изградено е специално разтоварище, където продуктът под строг технологичен контрол се прехвърля от железопътни цистерни към терминала. Пилотно новият терминал е въведен в експлоатация в края на миналата година и досега през него са експедирани над 200 хиляди тона сярна киселина.

Партньорството между "БМФ Порт Бургас" АД и "Аурубис България" АД датира от години. През 2015 г. те съвместно изградиха модерен закрит склад за медни суровини със съвременни технологични съоръжения за разтоварване и транспортиране, вложенията в който възлизат на 15 млн. евро. С общи инвестиции двете компании продължават да оптимизират производството си, което е от регионално и национално значение за българската икономика и да постигат устойчиви екологично значими резултати.


 


Infrastructure.bg

Сподели:


Нагоре

2 Ключови думи

| БМФ-Порт Бургас | Аурубис |

Нагоре

0 Коментара | Коментирай

Публикуване на коментар

За да коментирате тази новина, трябва да влезете в сайта с Вашето потребителско име и парола.


Facebook коментари

Реклама

КОТИРОВКИ


Социални мрежи: Facebook

Навигация в сайта: Каталог | Новини | Избрано от автора | Медия | Снимка на седмицата | Тема на седмицата | Проекти | Малки обяви

STROEJI.BG: Условия за ползване | За реклама | Контакти

Copyright © 2011-2019 ЕВРОМАРК 2011. Всички права запазени.

Stroeji.bg on Facebook