БЪРЗО ТЪРСЕНЕ

ВИДЕО

АНКЕТА

Кое според Вас допринася най-много за лошото качество на въздуха в София?

Отминали анкети »

НОВИНИ » Новини от Stroeji.bg

07 март 2019, 16:30 Видяно: 264

Съдът забрани някои нелоялни практики на имотните агенции в България

Забранява се фирма да изисква от потребителя да плати сума по протокол, според който, ако си купи даден имот, без съдействието ѝ, дължи комисионна

Изпрати FB
Размер на шрифта: + -
Върховният административен съд (ВАС) окончателно забрани някои практики и клаузи, които често се срещат в договорните отношения между агенции за недвижими имоти и клиенти, но са в ущърб на клиентите.


Според решението на съда досега агенциите в България са използвали нелоялна практика, според която брокерът изисква от купувача да заплати сума по протокол, според който, ако впоследствие си купи даден имот без съдействието на тази агенция, ѝ дължите комисионна. Това Комисията за защита на потребителите (КЗП) установява като нелоялна практика, която в последствие се потвърждава от ВАС. Следва имотните фирми да не я прилагат в своята работа, обясниха от регулатора пред Economic.bg.

От сега нататък, ако някоя агенция си позволи да настоява за подписването на протокол или договор  с подобна клауза, КЗК е предвидил санкция до 30 хил. лв. при първо нарушение и до 50 хил. лв., ако то се повтори в рамките на една година.


Регулаторът съветва потребителите да не подписват договори с празни реквизити, които в последствие могат да се попълват от търговеца. Експертите обясняват, че е по-добре клиентът да потърси професионален консултант при неясноти в договор, отколкото да се обвърже с мъчителни дългосрочни клаузи.

Ако все пак клиент се сблъска с такова изискване в подписан договор с агенция за недвижими имоти, то може да потърси обезщетение от съда.

Друга неравноправна клауза е въвеждането на необосновано високи или изобщо без основание неустойки за насрещната страна по договор. „Например, предвижда се неустойка за клиента при просрочие на задължение по договора, а няма аналогична такава за търговеца, когато той не изпълни свой ангажимент в срок. Или т.нар. арбитражни клаузи. Т.е. изключва се възможността даден спор да бъде решен от съда, а се препраща към определени арбитражни съдилища – нещо, което и на законово ниво получи своето решение. Така че, тук и съдът потвърждава неща, които трябва да бъдат прилагани стриктно”, добави председателят на КЗП Димитър Маргаритов пред „Дарик” радио.

Според КЗП правата и задълженията между двете страни в договора трябва да са равноправни. Ако имотната агенция продължи тази практика, тя се смята за недействителна и може да се предяви обезщетение от съда, добавиха пред Economic.bg от регулатора.


 


Economic.bg

Сподели:


Нагоре

1 Ключови думи

| |

Нагоре

0 Коментара | Коментирай

Публикуване на коментар

За да коментирате тази новина, трябва да влезете в сайта с Вашето потребителско име и парола.


Facebook коментари

Реклама

КОТИРОВКИ


Социални мрежи: Facebook

Навигация в сайта: Каталог | Новини | Избрано от автора | Медия | Снимка на седмицата | Тема на седмицата | Проекти | Малки обяви

STROEJI.BG: Условия за ползване | За реклама | Контакти

Copyright © 2011-2019 ЕВРОМАРК 2011. Всички права запазени.

Stroeji.bg on Facebook