БЪРЗО ТЪРСЕНЕ

ВИДЕО

АНКЕТА

Искате ли оставката на правителството Борисов 3?

Отминали анкети »

НОВИНИ » Актуално от България

05 септември 2019, 8:53 Видяно: 394

Мая Манолова отрече да планира собствен политически проект

На официалното представяне на кандидатурата си Манолова се обяви като алтернатива на управленския модел на ГЕРБ

Изпрати FB
Размер на шрифта: + -Инициативният комитет засега включва 65 души, но ще е отворен и към нови членове
© Георги Кожухаров

Мая Манолова беше официално издигната за кмет от инициативния си комитет в сряда. На представяне на кандидатурата й, както и на 65-членния инициативен комитет тя отрече да има амбиции да прави собствена партия и пак призова гражданите да я подкрепят, независимо дали са леви или десни.

Довчерашният омбудсман използва момента, за да продължи да критикува модела на управление на ГЕРБ, като нарече кметицата на София Йорданка Фандъкова не кмет, а изпълнителен директор.


Протестен инициативен комитет

Инициативният комитет засега включва 65 души, но ще е отворен и към нови. Председател ще бъде бившият зам.-кмет на "Младост" от мандата на Десислава Иванчева Никола Вапцаров. Той също бе едно от водещите лица в протестите срещу небостъргача "Златен век" на строителната компания "Артекс" в кв. "Лозенец".

В инициативния комитет се включват още уволнената от "Токуда" медицинска сестра Мая Илиева, инициаторът на "Системата ни убива" Вера Иванова и адвокатът Златина Хаджипанайотова. По този начин Манолова се заобикаля с личности, участвали и организирали протестите, в които и тя се включваше като омбудсман, като по този начин поддържа наратива за антисистемната си насоченост.


 В инициативния комитет влизат и Минчо Спасов, и още двама други бивши депутати от НДСВ, както и бившият депутат от БСП Мартин Захариев, който през 2005 г. е част от инициативния комитет за кмет на София на Бойко Борисов. Присъства бившият председател на "Милениум клуб България" и водач на листата за европейските избори на формацията "Път на младите" Румен Чолаков.

Не на последно място, в инициативния комитет присъстват и лица от шоубизнеса като актьора Христо Чешмеджиев, певицата Кристина Димитрова, режисьорите Максим Генчев и Борис Панкин, рапъра Кристиан Талев-Криско, фолкпевицата Анелия и др.

Без собствена партия

"Няма да подкрепям независими кандидати в страната. Нямам такова намерение. Никога не съм обявявала или подкрепяла подобна идея. Имам кауза - каузата е София. Имам задача да спечеля кметските избори в София", поясни Манолова, която нарече слуховете, че мисли за собствена партия, фалшива новина.

"София не е нито лява, нито дясна. София е изтерзана от корупция. И смятам на това да сложа край. Обръщам се към всеки един жител на столицата да гласува", обяви Манолова, като допълни, че ще приеме гласа на всеки един човек независимо от цвета, за който гласува.

В своята реч Вапцаров обяви, че гражданите на София се нуждаят от обединения и прозрачност "без да бъдат наричани нито материал, нито убеждавани, че демокрацията ни отне много". Последното е референция към репликата "Демокрацията ни отне много" на лидера на БСП Корнелия Нинова от месец май миналата година, с което тя си навлече доста критики. Манолова изначално опитва да се разграничи от миналото си в БСП и да се покаже като граждански кандидат, за което говори и повтарящият се неин мотив, че "София не е нито дясна, нито лява". Тя освен това не е в добри отношения с Нинова. Въпреки това кандидатурата й ще бъде официално подкрепена от левицата след броени дни.

Критики към ГЕРБ

Манолова използва официалното представяне на кандидатурата си, за да разкритикува модела на управление на ГЕРБ и Фандъкова. Според нея досегашната кметица на София от последните 10 години изпълнява функцията на "изпълнителен директор, чиято работа е да изпълнява решенията на един солиден приятелски кръг", заради който реалните проблеми на София остават нерешени.

Манолова също продължи темата за "Топлофикация София", която като монополист води до ощетяване на гражданите, но в речта си не спомена бизнесмена Христо Ковачки, под чийто контрол е общинското дружество.

Програмата на Манолова още се доизяснява и ще стане публична в средата на септември. Тя все пак посочи определени свои цели - дигитализация на общината, повече прозрачност и участие на гражданите в управлението на столицата чрез "онлайн референдуми", по-лесен достъп до Витоша, ремонтирани и зелени междублокови пространства. Манолова също повдигна въпроса за "неравенството" в града - т.е. неравномерните инвестиции и развитие в кварталите на София и липсата на внимание и инвестиции за крайните квартали на столицата.

"Днес ви предлагам да защитя София от кражбите, мръсния въздух, презастрояването, самодоволството, задръстванията", заяви Манолова, като според нея промяната в София води до промяна в цялата страна.


Capital.bg

Сподели:


Нагоре

1 Ключови думи

| |

Нагоре

0 Коментара | Коментирай

Публикуване на коментар

За да коментирате тази новина, трябва да влезете в сайта с Вашето потребителско име и парола.


Facebook коментари

Реклама

КОТИРОВКИ


Социални мрежи: Facebook

Навигация в сайта: Каталог | Новини | Избрано от автора | Медия | Снимка на седмицата | Тема на седмицата | Проекти | Малки обяви

STROEJI.BG: Условия за ползване | За реклама | Контакти

Copyright © 2011-2020 ЕВРОМАРК 2011. Всички права запазени.

Stroeji.bg on Facebook