БЪРЗО ТЪРСЕНЕ

ВИДЕО

АНКЕТА

Искате ли оставката на правителството Борисов 3?

Отминали анкети »

НОВИНИ » Актуално от България

25 октомври 2019, 11:21 Видяно: 255

Като главен обвинител Гешев иска да продължи стила си от последните 2-3 години

Изпрати FB
Размер на шрифта: + -
Аз съм човек, който обмисля внимателно всички критики и се променям в случаите, в които преценя, че критиките са градивни и че са обосновани и правилни.


Това заяви избраният вчера са 20 срещу четири гласа на Пленума на ВСС за нов главен прокурор Иван Гешев пред БНТ след почти 10-часово изслушване на 24 октомври.


 

За дейността си като главен прокурор, ако бъде окончателно утвърден на тази длъжност, Иван Гешев заяви: "трябва да продължим по същия начин, по който почнахме последните две-три години като показваме, че няма разлика между български гражданин с нисък социален статус и български граждани с висок социален статус, когато те са извършили нарушение или престъпление и когато има данни за извършено престъпление или доказателства за извършено престъпление.".


Гешев е впечатлен от становището на съдия Шекерджиев. Не съм съгласен с неговото виждане, неговите основания да не ме подкрепи. Не смятам, че прави правилна оценка за мен.


"Но съм впечатлен от честния и коректен анализ, от негова гледна точка, като аз лично ще се постарая да покажа, че неговата преценка за мен не е точната и не е правилната и с удоволствие ще положа усилия в тази насока", каза Гешев.


 


За прокуратурата той предвижда много неща, но изкчаква да види как ще се развие процедурата в следващия етап.


По думите му тази процедура по същество не е приключила. Още е рано да казвам някои неща, които планирам.


"Голяма част от ангажиментите, които смятам да изпълня, стратегическите цели, мерките, са посочени в концепцията ми. Общо мога да кажа, че се надявам прокуратурата да се отвори към проблемите и болките на хората. Надявам се прокуратурата де е по-активна в променяне на чувството за несправедливост, което съзнавам, че съществува в българското общество и прокуратурата да поеме ангажиментите, които е длъжна към българското общество, на места където това не се случва", каза Гешев.


Той тълкува отговорността на главния прокурор като за по-голяма активност по окръжни и апелативни прокуратури основно извън рамките на София.


Запитан защо смята, че има проблем с борбата с корупцията по високите етажи на властта, въпреки Евродоклада, с който спира наблюдението върху съдебната ни система, той каза: "Вижте, аз не казах, че има проблем, казах, че има още нерешени проблеми.".


Единственият кандидат за главен прокурор, който бе избран на вчерашното изслушване не отрича, че има още много работа за вършене и ние не може да се задоволяваме и да сме спокойни от докладите на ЕК.


"А, защо е тази ситуация и защо резултатите още не са това, което очаква българското общество, което отчитам за обективна реалност, е въпрос на дълъг анализ. Немалка част от него направих в 10-часовото изслушване. Става въпрос за комплекс от фактори, включително от нормативен характер, включително за един формалистичен процес, който е описан не от български коментатори, а от експертите по механизма за сътрудничество и проверка, от прокурорите от Службата за подкрепа на структурните реформи, които извършиха независим анализ на структурния и функционалния модел на българската прокуратура и анализ на нейната независимост", обясни Гешев.


По думите му в България съществуват стандарти за доказване, които са много по-високи от която и да е страна от ЕС. У нас има и проблеми от страна на материалното право в НК, има проблеми, които са извън прокуратурата и касаят институциите на изпълнителната власт, говорим за кадрово, материално осигуряване, обучение и много други неща. Има проблеми, които касаят в чисто организационен план и подобряване на работата на прокуратурата по тези дела.

News.bg

Сподели:


Нагоре

1 Ключови думи

| |

Нагоре

0 Коментара | Коментирай

Публикуване на коментар

За да коментирате тази новина, трябва да влезете в сайта с Вашето потребителско име и парола.


Facebook коментари

Реклама

КОТИРОВКИ


Социални мрежи: Facebook

Навигация в сайта: Каталог | Новини | Избрано от автора | Медия | Снимка на седмицата | Тема на седмицата | Проекти | Малки обяви

STROEJI.BG: Условия за ползване | За реклама | Контакти

Copyright © 2011-2020 ЕВРОМАРК 2011. Всички права запазени.

Stroeji.bg on Facebook