БЪРЗО ТЪРСЕНЕ

ВИДЕО

АНКЕТА

Искате ли оставката на правителството Борисов 3?

Отминали анкети »

НОВИНИ » Актуално от България

25 октомври 2019, 11:23 Видяно: 314

Борисов: Съдиите си избират съдия, прокурорите - главен прокурор

Изпрати FB
Размер на шрифта: + -
Премиерът Бойко Борисов е категоричен, че не се намесва и няма да се намеси в съдебната система. Така той обоснова нежеланието си да коментира избора на главен прокурор, който се състоя вчера на Пленум на Висшия съдебен съвет и аргументира отказа на правосъдния министър Данаил Кирилов да направи своя номинация.


Съдиите си избират съдия, прокурорите - главен прокурор, заяви Борисов пред Нова телевизия.


На въпрос: "Смятате, че ще ви повярват, че нямате нищо общо с избора на главен прокурор", той каза - "ако искат да ми вярват".


ВСС с 20 на 4 гласа е избрал този кандидат за главен прокурор, сега (изборът) отива при президента. Не е наша, не е и ваша работа. Можем само да чакаме, каза Борисов.


Той обясни, че няма отговорност за Иван Гешев с процедурата по неговото избиране. "Още когато уважавания от мен Христо Иванов беше министър на правосъдието, българският парламент промени закона (за съдебната власт - б.р.). Вчера ВСС е избрал този главен прокурор. В закона пише, че правителството е можело да изпрати още един главен прокурор (кандидатура). Но аз казах, че това е лицемерно", заяви премиерът.


Борисов прехвърли отговорността за окончателното решение на този избор върху държавния глава. "Ще се напише - по времето на управлението на президента Румен Радев беше избран. Първият човек в държавата е президента, всичко е в ръцете на президента Румен Радев, така е подредена Конституцията", каза Борисов и допълни, че никой не не може да каже: "Ти си го избра".


Припомняме, тази реплика бе отправена към Борисов за предишния главен прокурор Сотир Цацаров.

Относно повишената охрана на протестите за и против кандидатурата на Гешев, премиерът защити МВР. "Ако не бяха направили това - КПП-та, а се съберат някъде да се сбият", запита премиерът. Вчера, около сградата на ВСС по време на изслушването бяха допускани само хора, които подкрепят единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев, полицията проверяваше всички преминаващи край ВСС и ги отклоняваше по други маршрути.


За очаквания днес протест премиерът каза - "Осигурили са трасе, по което протестиращите да стигнат до президентството. Не може да се разхождаш по Орлов мост и да говориш за върховенството на закона".


По думите му вчера в София не е имало 20 пъти повече полиция, в сравнение с времето на големите протести. Не, те си имат схема, каза Борисов. "Винаги има оценка, че може да се стигне до ескалации. Наблюдават партии или организации, които могат да бият журналисти", допълни той.


Запитан има ли опасност да ни включат в нов механизъм за наблюдение, премиерът отговори, че всички държави в ЕС ще имат общ механизъм за наблюдение. От нас зависи дали ще се натикаме в компания с по-непослушните.


Припомняме, докладът на Еврокомисията за съдебната система на България обяви, че спира мониторинга по механизма за сътрудничество и проверка. За окончателното решение се чака становище на ЕП и на Съвета на ЕС.


"Евродокладът е подарък на България. На България е паднал мониторинга. Това не е за мен. Утре ще управлява друг. Каква е тази мъка, зорлем да се управлява", запита Бойко Борисов.


"Защо да ни командват отвън - има върховенство на закона, има правила - спазват се. Има ме корективи - Лозан Панов (председателят на ВКС, който беше против избора на Гешев - б.р.) и Иван Гешев - взаимно са корективи", каза Борисов.

News.bg

Сподели:


Нагоре

1 Ключови думи

| |

Нагоре

0 Коментара | Коментирай

Публикуване на коментар

За да коментирате тази новина, трябва да влезете в сайта с Вашето потребителско име и парола.


Facebook коментари

Реклама

КОТИРОВКИ


Социални мрежи: Facebook

Навигация в сайта: Каталог | Новини | Избрано от автора | Медия | Снимка на седмицата | Тема на седмицата | Проекти | Малки обяви

STROEJI.BG: Условия за ползване | За реклама | Контакти

Copyright © 2011-2020 ЕВРОМАРК 2011. Всички права запазени.

Stroeji.bg on Facebook