БЪРЗО ТЪРСЕНЕ

ВИДЕО

АНКЕТА

Искате ли оставката на правителството Борисов 3?

Отминали анкети »

НОВИНИ » Икономика и енергетика

04 декември 2019, 9:53 Видяно: 229

АЕЦ "Козлодуй" продаде ток за 264 млн. лв. с доставка през 2020 г.

Съмненията на пазара са, че голяма част от енергията е концентрирана в една група търговци

Изпрати FB
Размер на шрифта: + -
Една четвърт от електроенергията, която АЕЦ "Козлодуй" ще продаде на свободния пазар догодина, вече е разпределена. На проведените през миналата седмица търгове бяха сключени сделки за 2.37 млн. МВтч базова енергия, като средната постигната цена е 111 лв./МВтч, или общо около 264 млн. лв.

Това до голяма степен е показателно каква ще е стойността на тока за бизнеса през 2020 г. - за сравнение, нивата за тази година са около 94 лв./МВтч. Всъщност началните цени на АЕЦ-а бяха именно 93-94 лв. за мегаватчас, но търговците са предложили с до 20% повече. Това до известна степен е обяснимо с желанието им да се презастраховат предвид няколкото кризисни ситуации през тази година, в които редица участници на свободния пазар останаха без сигурни доставки на енергия и цените на платформата "Ден напред" стигнаха до 200 лв./МВтч.


Победителите са тайна

Правилата на енергийната борса са такива, че показват само участниците, подали оферта в даден търг, но не и тези, които са спечелили. Точно затова няма как по формален път да се разбере кой търговец какви количества енергия е успял да купи. Въпреки това е сигурно, че само малцина от търговците са успели да купят, а съмненията в сектора са, че около 70% от предложената енергия е отишла при фирми от една група, които са предложили много по-високи цени.

Както "Капитал" съобщи, първият търг от 25 ноември беше спечелен от само един участник, въпреки че оферти подадоха 25 фирми. Последният търг от 29 ноември пък е завършил с три сделки, а в останалите три процедури са сключени общо 19 договора. Но тук е важно да се уточни, че един търговец може да е постигнал пет договора в петте търга, което в крайна сметка свежда купувачите до под 10.


 По информация на "Капитал" от участници в търговете съществена част от енергията е купена от свързани с Христо Ковачки търговци. Това е възможно само ако те са предложили най-високите цени. Между 6 и 8 са договорите на фирми, които се занимават с износ на ток, но количествата по тях са малки - около 10% от цялата предложена от АЕЦ "Козлодуй" енергия. Предполага се, че електроразпределителните дружества също са успели да си купят ток за технологичните загуби. Извън това остават още няколко търговеца с малки количества.

Индустриалните потребители пък най-вероятно ще чакат зелена светлина за аналогичен на онзи от 28 юни търг - при него те ще заявят от какви количества имат нужда и сами ще определят цената, а АЕЦ "Козлодуй" ще се съгласи да им продаде енергията, въпреки че би могъл да спечели повече, ако я пусне за открито наддаване от всички участници на пазара. Макар и спорна, схемата се подкрепя негласно от държавата като начин да се гарантира конкурентоспособността на енергоемките производства.

Притеснения за сигурността на доставките

На този фон от Асоциация "Свободен енергиен пазар" публикуваха становище, в което казват, че са обезпокоени от зачестилите случаи на аварии на съоръжения на АЕЦ "Козлодуй" през последното шестмесечие на годината. Хронологията показва общо четири случая на непланово изключване на оборудване – на шести блок на 3 юли, последвано от изключване на две циркулационни помпи на 1 август, на пети блок на 16 ноември и изключване на генератора на шести блок на 26 ноември.

"Не считаме за нормална ситуация с толкова честа аварийност на съоръжения на атомната централа. Още повече това са най-големите генерационни мощности в националната електроенергийна система, които осигуряват основна част от базовия товар и влияят върху системната сигурност", се казва в становището на АСЕП, като се настоява още АЕЦ-ът да предостави информация за причините, поради които се налага това изключване на мощности, анализ на докладите от четирите събития, както и извършената планова ремонтна програма на атомната централа.


Capital.bg

Сподели:


Нагоре

1 Ключови думи

| |

Нагоре

0 Коментара | Коментирай

Публикуване на коментар

За да коментирате тази новина, трябва да влезете в сайта с Вашето потребителско име и парола.


Facebook коментари

Реклама

КОТИРОВКИ


Социални мрежи: Facebook

Навигация в сайта: Каталог | Новини | Избрано от автора | Медия | Снимка на седмицата | Тема на седмицата | Проекти | Малки обяви

STROEJI.BG: Условия за ползване | За реклама | Контакти

Copyright © 2011-2020 ЕВРОМАРК 2011. Всички права запазени.

Stroeji.bg on Facebook