БЪРЗО ТЪРСЕНЕ

ВИДЕО

АНКЕТА

Искате ли оставката на правителството Борисов 3?

Отминали анкети »

НОВИНИ » Новини от Stroeji.bg

12 февруари 2020, 9:41 Видяно: 151

Ямбол и Радомир са на прага на водна криза

Екоминистерството не публикува данни за състоянието на язовирите от два месеца

Изпрати FB
Размер на шрифта: + -
На фона на повишеното обществено внимание към водните ресурси в страната и лесните провокации към паника Министерството на околната среда и водите (МОСВ) вече трети месец не публикува справките за състоянието на комплексните и значимите язовири в страната. Последният документ е за ноември, като такива няма за декември и януари.

От ведомството от седмици не отговарят на въпросите на "Капитал" защо на сайта им липсват месечните справки и отказват да ги показват. Така заявките на новия екоминистър, Емил Димитров-Ревизоро, че ще обиколи всички язовири и ще провери къде са проблемите, всъщност остават само на думи. Липсата на публичност в случая повдига съмнения, че или анализите за водите у нас изобщо не са изготвени, или данните са толкова стряскащи, че не бива да стигат до широката общественост.


Радомир без вода

Междувременно водната криза в Перник е напът да засегне и Радомир, в който живеят около 20 хил. души. От заповед, публикувана на сайта на "ВиК Перник", става ясно, че от два месеца водоподаването в част от града е нерегулярно, като спира напълно между 23 часа и 5 сутринта.

Във вторник пред БНР кметът на Радомир Пламен Алексиев определи ситуацията в Перник и Радомир като "изключително изнервена". "Ситуацията е предаварийна, защото вече имаме воден режим във висока и ниска зона по предписания на ВиК оператора, за да може да се резервира вода", казва той, като уточнява, че сега с помпи се прехвърля вода, което не е ефективно. Високите етажи на блоковете оставали без вода, защото налягането е малко. Той е предложил два варианта за действие на институциите в настоящата ситуация, като те включват и намеци за финансиране и участие от страна на държавата, за да се изпълнят решенията по-бързо.


 След като в края на ноември стана ясно, че вода, предназначена за Перник, е отивала в Радомир чрез тръба от един от източниците на язовир "Студена" - "Врелото", водоснабдяването на града вече става с помпените станции "Опалово" и "Сиреняците". От около две седмици обаче помпите в "Опалово" се изключвали постоянно заради намаляване на водата във водоизточника. Според инженерни проучвания загубите в довеждащия водопровод от "Опалово"до резервоар "Ниска зона" в Радомир възлизат на 40%.

Кметът Алексиев е изпратил писма до министрите на околната среда и водите и на регионалното развитие, областната администрация на Перник и "ВиК Перник" за това, че съществува сериозен риск за цялата водоснабдителна система на града, и настоява за спешни мерки за авариен ремонт на довеждащия водопровод. "Първият вариант струва 280 хил. лв., за да може излишната вода от Старо село да се вкара в помпената станция "Опалово" и оттам да се изтласка към Радомир. Вторият е много по-скъп, защото изисква 15 км напорен водопровод", казва той пред БНР.


По думите на Алексиев общината може да "започне ремонт със собствени сили", което ще отнеме три месеца.

Проблем и в ЯмболВъв всички 44 села на територията на община Тунджа е забранено ползването на питейна вода за небитови нужди. "ВиК Ямбол" е препоръчало мярката, която ще е в сила до покачване на количествата във вододайните зони, съобщава БНР. Такава забрана има и в община Болярово.


Продължилото няколко месеца засушаване, амортизираната до крайност мрежа и недостатъчните количества във вододайните зони са причините, довели до забраната, уточни кметът на община Тунджа Георги Георгиев.

Ново решение за Дупница

Същевременно министър Емил Димитров е отпуснал вода от язовир "Дяково", който снабдява Дупница, за ТЕЦ "Бобов дол" и фирмата "Ай Ви Пи комършъл", след като на 31 януари бе наредено да се спират доставките на вода за питейни нужди, докато не си монтират водомери.

С изменение на графика от 10 февруари 2020 г. обаче все пак са отпуснати количества вода на двете предприятия "за питейно-битови нужди". От документа става ясно и че през водопреносната мрежа на предприятията се снабдяват селата Палатово и Баланово, но това е незаконно, тъй като фирмите не са регистриран ВиК оператор.

 
Сподели:


Нагоре

1 Ключови думи

| |

Нагоре

0 Коментара | Коментирай

Публикуване на коментар

За да коментирате тази новина, трябва да влезете в сайта с Вашето потребителско име и парола.


Facebook коментари

Реклама

КОТИРОВКИ


Социални мрежи: Facebook

Навигация в сайта: Каталог | Новини | Избрано от автора | Медия | Снимка на седмицата | Тема на седмицата | Проекти | Малки обяви

STROEJI.BG: Условия за ползване | За реклама | Контакти

Copyright © 2011-2020 ЕВРОМАРК 2011. Всички права запазени.

Stroeji.bg on Facebook