БЪРЗО ТЪРСЕНЕ

ВИДЕО

АНКЕТА

Искате ли оставката на правителството Борисов 3?

Отминали анкети »

НОВИНИ » Икономика и енергетика

11 август 2020, 9:19 Видяно: 228

Българската икономика показва леки признаци на възстановяване

Търговията на дребно продължава да е на дъното, но производството прави най-високия месечен скок от десетилетие

Изпрати FB
Размер на шрифта: + -
Слабо възстановяване на българската икономика показват данните на НСИ за индустриалното производство, търговията на дребно и строителството за месец юни. Промишлеността все още се намира в криза, след като от месец март насам се наблюдава съществен срив в обема му. Междувременно търговията на дребно все още не може да се възстанови, като на годишна база спадът ѝ продължава да бъде двуцифрен – 18.1%. Строителният сектор пък изглежда най-слабо засегнат от коронакризата и за месец юни регистрира годишен спад от само 2.2%.


Въпреки че индустриалната продукция, създадена на територията на страната, все още е под обемите от миналата година, тя отбелязва първи съществен месечен ръст от началото на коронакризата насам - 5.8%, което е най-значимият скок, наблюдаван от юни на 2010 г. насам - след срива по време на тежката световна финансова криза.


На годишна база през юни българското производство отчита спад от 7.7% - близък до този от месец март, когато бе въведено извънредно положение в страната. Спадът обаче е два пъти по-малък в сравнение с двата най-тежки месеци за българската икономика до момента – април и май.


 


Спрямо юни 2019 г. най-голям ръст в продукцията от българските фирми се наблюдава в производството на метали – с 31.1%, след като през второто тримесечие най-голямата златодобивна компания в България Dundee Precious Metals започна работа по новия си проект в Челопеч и постигна рекордни резултати. Ръст в производството има и при лекарствени продукти – с 6%. 


Големите сривове все още не са преодолени в сферата на производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета, където годишният спад е с 25.1%. При производството на машини и оборудване спадът е 29.9%, в печатната дейност – с 23.7% и в сферата на облеклото – с 15.3%. На месечна база все пак има съществен ръст в автомобилното производство – със 73.2% след дъното, достигнато през април и май, и в производството на мебели – с 24%.


Търговията на дребно у нас обаче остава в тежка ситуация. Спрямо месец по-рано все пак е отчетен минимален ръст от 0.9%. Най-силен е спадът в оборота от търговията на дребно с автомобилни горива, което се обяснява както с по-малкото потребление, така и с по-ниските цени отпреди 12 месеца. Търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия продължава да е надолу с близо една пета от обема си спрямо юни 2019 г.


Цялата статия вижте ТУК
 

Сподели:


Нагоре

1 Ключови думи

| |

Нагоре

0 Коментара | Коментирай

Публикуване на коментар

За да коментирате тази новина, трябва да влезете в сайта с Вашето потребителско име и парола.


Facebook коментари

Реклама

КОТИРОВКИ


Социални мрежи: Facebook

Навигация в сайта: Каталог | Новини | Избрано от автора | Медия | Снимка на седмицата | Тема на седмицата | Проекти | Малки обяви

STROEJI.BG: Условия за ползване | За реклама | Контакти

Copyright © 2011-2021 ЕВРОМАРК 2011. Всички права запазени.

Stroeji.bg on Facebook