БЪРЗО ТЪРСЕНЕ

ВИДЕО

АНКЕТА

Искате ли оставката на правителството Борисов 3?

Отминали анкети »

НОВИНИ » Актуално от България

06 ноември 2020, 10:28 Видяно: 222

Ваня Кастрева: Няма по-ефективно обучение от автентичността на класната стая

Изпрати FB
Размер на шрифта: + -

Продължава дистанционното обучение за част от учениците в страната. в София са се повишили процентите на децата под карантина или с положителен тест за COVID. Той не спада и се задържа под 3% или над 6000 деца и учениците. Увеличава се процентът при учителите. В момента те са 320. Пред БНТ Ваня Кастрева, началник на Регионалното управление на образованието в София, призова за прецизност при подаване на информация към платформата.


Столична РЗИ има разписан алгоритъм. Заповедта на министъра на образованието от 26 октомври дава възможност на директорите да пуснат предложение до министъра да разреши дистанционно обучение. За територията на София това се е случило за 22 училища, като данните са до снощи.


"Отговорността се носи от министъра", категорична беше Кастрева.


Критериите са отворени, съобразени са и с министъра на здравеопазването за процентна заболеваемост, но е добавен и критерий при създавано напрежение и страх при учители и родители.


За учениците от 8 до 12 клас Кастрева съветва контролираната среда да се пренесе от училището към семейството. Обучението в електронна среда изисква дисциплина, напомни тя.


Направен е анализ на позитивите и негативите от пролетта когато обучението беше дистанционно. Учителите са показали много голяма дисциплина. Вид яли са се и негативи, които се отразяват на качеството на образование. Сред тях са техническата осигуреност, дългата работа с електронни устройства, проблемите при комуникацията."Трудното решение е да се намери баланса между здравето и образованието. Винаги на първо място е здравето и живота на всички нас", каза Кастрева.


Решението не може да бъде класическо и да изпълни всички очаквания. Затова поетапното излизане е много по-разумният вариант, смята тя.


Кастрева очаква до края на седмицата да има решение на въпроса, тъй като при малки и големи положението е различно. Става въпрос за сложността на възрастта, уточни тя. Коментира се въпросът доколко е разумно 8 клас да са в обучение в дистанционна среда.


"Няма по-ефективно обучение от автентичността на класната стая", категорична беше Кастрева.


При по-малките повечето експерти смятат, че учениците от 1 до 4 клас трябва да останат присъствено. Все пак подходът трябва да е диференциран и отговорен.


"Силно се надявам годината да не завърши дистанционно. С промяната в закона има възможност за семейства децата да преминат самостоятелно в дистанционна среда. Директорите имат възможност да го разрешат при доказани здравословни причини", обясни Кастрева.


Trud.bg


Сподели:


Нагоре

1 Ключови думи

| |

Нагоре

0 Коментара | Коментирай

Публикуване на коментар

За да коментирате тази новина, трябва да влезете в сайта с Вашето потребителско име и парола.


Facebook коментари

Реклама

КОТИРОВКИ


Социални мрежи: Facebook

Навигация в сайта: Каталог | Новини | Избрано от автора | Медия | Снимка на седмицата | Тема на седмицата | Проекти | Малки обяви

STROEJI.BG: Условия за ползване | За реклама | Контакти

Copyright © 2011-2021 ЕВРОМАРК 2011. Всички права запазени.

Stroeji.bg on Facebook