БЪРЗО ТЪРСЕНЕ

ВИДЕО

АНКЕТА

Полезно ли ще е за страната ни председателството ни на ЕС?

Отминали анкети »

Тема на Седмицата

20 юли 2018, 10:56

Най-имотният лекар
Разрухата на почти построената обща редакция за всички соцвестници на бул. "Цариградско шосе" започва в началото на 90-те. По същото време стартира бизнесът на новия собственик на сградата - доктор Михаил Тиков открива първата си аптека в родната Пещера. Днес той притежава най-голямата местна верига болници - в шест града и с приходи над 120 млн. лв. А след дни ще има и терен от 56 декара в престижен столичен район, за който ще плати 40 млн. лв. Явно здравният бизнес е отеснял за Михаил Тиков и той трайно се насочва към недвижимостите. Вече има три хотела, а от няколко месеца и голямо парче земя, отново на бул. "Цариградско шосе" - на мястото на сервиз "Изток, на което се планират офиси и хотел. А сградата на болницата му "Софиямед" завършва имотния му кръг с център 4-ти километър.

Недостроената сграда и печатницата зад нея, познати като комплекса ИПК "Родина", са най-едрата му покупка. Всъщност, ако се погледне на сделката като терен, тъй като сградите са недовършени или вече не могат да се използват, това е най-голямата сделка за строителен терен в София за последните три години. През 2015 г. Кирил Домусчиев продаде терен от 100 декара до "Пирогов" на турската Garanti Koza за 39 млн. евро.

Извън имотния ъгъл най-големият въпрос е дали сделката с Тиков къса 10-годишният интерес на семейството на депутата от ДПС Делян Пеевски към комплекса. Първо той и майка му придобиха печатницата отзад, поискаха непазарен бартер с НАП (тогава собственик на недовършената сграда), но не го получиха, а после с подкрепата на КТБ приватизираха и недостроената сграда.

В здравния сектор често свързват името на собственика на групата "Булфарма" д-р Михаил Тиков с ДПС и конкретно с Делян Пеевски, който е депутат от Пазарджик – града, в който Тиков има болница, хотел и строителна компания. "Бизнесът ми няма нищо общо с никой политик или бизнесмен. Компаниите са собственост на баща ми, мен и синовете ми. Единствената ми връзка с Делян Пеевски е, че рекламираме болниците си във вестниците му, както и във всички национални печатни медии", коментира Тиков.

План за събаряне


 Заради дългове към КТБ частният съдебен изпълнител Стоян Якимов предлагаше за продажба недовършените сгради и терен от 15 дка на ИПК "Родина" за 18 млн. лв. с ДДС. Стартовата цена за съседния производствен комплекс на терен от близо 41 дка, където допреди няколко години се издаваха вестниците на Пеевски, беше 20.6 млн. лв. "Изток плаза" е подала оферти и за двата пакета, като по думите на Якимов компанията е предложила за имотите 50 - 100 хил. лв. над началната цена.

Единственото сигурно за бъдещето е, че бетонните недостроени кули без прозорци ще бъдат съборени, тъй като строежът е неизползваем. Сградите са били предвидени за редакции кутийки, тъй като височината на един етаж е 2.20 м. Ако започне изграждане, изолация и съвременно строителство, това ще отнеме 40 см от височината и един етаж ще бъде висок 1.80 м, което е неприемливо.

Инвеститорът ще провери каква инфраструктура минава под терена и под бившата сграда на печатницата и сегашните постройки също ще бъдат премахнати.

"Все още не сме взели решение дали да строим там нова сграда за болницата, или ще се мисли за офис сгради и жилища на този терен", коментира Тиков.
Пречка пред евентуален строеж на нова болница в София би бил мораториумът на здравната каса да сключва договори с клиники, ако в същото населено място има друга болница с подобен предмет на дейност.

По думите на Тиков половината от покупката ще е със собствени средства на групата "Булфарма", която има 27 дъщерни дружества, между които и строителна компания. Останалите средства ще са кредит от международна банка с офис в България, като компаниите от групата ползват услугите на 5 банки.

Да строим около 4-ти км

Дружеството - купувач на парцела на ИПК "Изток плаза", е собственик и на терена под болница "Софиямед", както и на други имоти в провинцията. То е дъщерно дружество на "Булфарма", която държи 51%, а останалите са на диагностично-консултативен център "Софиямед". Самата "Булфарма" е компанията майка в групата, създадена от Михаил Тиков през 1997 г. като търговец на едро с лекарства, която притежава и верига аптеки в Пещера и Пазарджик. През 2000 г. компанията участва в приватизацията на пазарджишката поликлиника, откъдето продължават инвестициите на групата в лечебни заведения. В момента холдингът притежава шест болници – в София, Пловдив, Пазарджик, Велинград, Бургас и Пещера, както и седем поликлиники, което я прави най-големият български инвеститор в болничния сектор.

Купувачът "Изток плаза" до 2010 г. е бил собственост на "Еврохолд", а след това на дружеството от групата "Синтетика". През 2011 г. семейството на Михаил Тиков влиза в компанията, първоначално чрез увеличение на капитала, а след това чрез изкупуване на акциите на "Синтетика". В момента "Изток плаза" е собственик на сградата и апаратурата на "Софиямед" и отдава на болницата помещенията и оборудването под наем. Освен това то е инвестирало в разширяването на "Софиямед", както и в строеж на бензиностанция и покрит пазар в Пазарджик, става ясно от отчетите му. За 2017 г. дружеството е разполагало с активи от 27 млн. лв.

Друго дружество от групата - "Изток плаза инвест", през миналата година е купило близкия до болницата и ИПК терен на бившия сервиз "Изток" на бул. "Цариградско шосе" 28. Парцелът е 6.5 декара с лице към булеварда. В миналото, преди кризата, фондът за дялови инвестиции с гръцки капитали Global Finance обяви, че е купил терена на сервиза за 17 млн. евро. Сега той е бил разделен и компания на Тиков е придобила зоната към булеварда, а по-рано "Артекс" е купил задната част, върху която вече има изградени жилища.

Планът е на купения от инвеститора в болници Тиков терен на бившия сервиз да се построят хотел и офиси, каза за "Капитал" източник от пазара. Неясно е за колко е придобит теренът в края на миналата година, тъй като не е класическа сделка за земя, а с цел спестяване на такси тя е станала през апорт и покупка на дружество. Оценката на въпросните 6 декара е била 2.4 млн. лв., но в отчета на компанията продавач се вижда приход от операцията от почти 11.75 млн. лв. Собственик на "Изток плаза инвест" сега е ДКЦ на пловдивската болница от групата му "Пълмед", преди дни е взето решение от 9 юли за вдигане на капитала с 9.3 млн. лв. в брой до 11.68 млн. лв. Парите ще дойдат от "Булфарма", пише в документите.

Собственикът не коментира плановете си и за терена на бившия автосервиз "Изток", нито пък дали с разчистването на терените ще се занимава строителната компания от холдинга - "Заводски строежи-ПС", Пазарджик. Тя е приватизирана през 2001 г. и има приходи 10.3 млн лв. през 2016 г. и 888 хил. лв. печалба.

Компанията вече има четиризвезден хотел в София, както и хотели в Пазарджик и Батак. Столичният обект бе придобит миналата година срещу 9.7 млн. лв.


 


Capital.bg

Сподели:

Share to Facebook


Нагоре

0 Коментара | Коментирай

Публикуване на коментар

За да коментирате тази новина, трябва да влезете в сайта с Вашето потребителско име и парола.


Facebook коментари

Реклама

КОТИРОВКИ

ПАРТНЬОРИ


Социални мрежи: Facebook

Навигация в сайта: Каталог | Новини | Избрано от автора | Медия | Снимка на седмицата | Тема на седмицата | Проекти | Малки обяви

STROEJI.BG: Условия за ползване | За реклама | Контакти

Copyright © 2011-2018 ЕВРОМАРК 2011. Всички права запазени.

Stroeji.bg on Facebook