БЪРЗО ТЪРСЕНЕ

ВИДЕО

АНКЕТА

Искате ли оставката на правителството Борисов 3?

Отминали анкети »

ИЗБРАНО ОТ АВТОРА

20 март 2013, 12:49 Видяно: 4177

WONDERLAND в Сонгянг, Китай

Изпрати FB
Размер на шрифта: + -


Снимка: 1 от 8


В съвременната архитектура все повече се цени не само внушителността на сградата, но и това как тя се вписва в обкръжаващата я среда. Проектът Wonderland в Сонгянг, Китай е такъв пример. Цялостната концепция е да се създаде хармоничност между сградата и природата, а хотелът, който се спуска стремглаво надолу към стръмната кариера, обира овациите. Архитектите от Atkin’s са се постарали дизайнът им да е уникален и успяват по неповторим начин да вдъхнат отново живот на иначе изоставената кариера.


Изображение 2


Кратко описание


Проектът, който ви представяме, е победителят от провелия се международен конкурс за дизайн на Songjiang Shimao Hotel. Задaчата пред архитектите е да конструират петзвезден курортен комплекс с база от 400 легла, който да е разположен в голяма, изпълнена с вода кариера в областта Сонгянг, намираща се край Шанхай. Този регион в Китай е известен със своята красота и предложението на Atkin`s Architecture Group напълно се слива със заобикалящата го природа. Нещо повече – сградата изцяло разчита на околната среда, за да може цялостната концепция да бъде успешно пресъздадена. Хотелът, наричан още “земестъргач” се издига само 2 етажа над земята, а останалата част е в дълбоката 100 м. кариера.


Изображение 3


Дизайн


Поредица от висящи градини, издадени от скалите, пресъздават идеята на архитектите за зелен хълм стремглаво спускащ се надолу към стръмната кариера. Атриумът, който свързва дъното на кариерата с повърхността, е с формата на прозрачен „водопад”, висок 60 м. Това е един от акцентите на дизайна. Извитите и неправилни форми на сградата подчертават участието на скалите в дизайнерския процес. Гостите на хотела ще имат възможността да гледат стръмните скали от балкони, които свързват стаите, а в най-долната част на атриума ще има ресторанти и кафенета. Темата за водата е основна в проекта. На най-долното ниво на хотела ще има спа комплекс и басейн, както и различни съоръжения за водни спортове. Подводното ниво ще помещава ресторант и стаи загости, които ще гледат към тематичен аквариум, дълбок 10 m. Лобито заедно с конферентна зала за над 1000 души ще са над земята, където ще има също и зала за банкети и няколко ресторанта с изглед към кариерата и водопадите. Център за екстремни спортове, като скално катерене и скокове с бънджи, ще бъде изнесен над кариерата, а  до него ще се достига с асансьори от подводното ниво на хотела. 


Изображение 4


Архитектурно-строителни мерки и решения 


Енергийната ефективност е приоритет при проектирането на сградата- от използването на зелен покрив за структурите над земята, до извличането на геотермална енергия. Архитектите възнамеряват да се използват фотоволтаици, за да се оползотворява слънчевата енергия от атриума с формата на водопад. Чрез развиването на запустялата кариера се постига устойчиво развитие на околното пространство. Скалите осигуряват стабилност на хотела, а топлината им ще намали нуждата от отопление в сградата.


Изображение 5


Хотелът


В момента проектът е в работна фаза, като строежът вече стартира. Очаква се комплексът да бъде напълно завършен до края на 2013 г. Хотелът ще бъде част от Intercontinental Hotels Group. Очакванията са той да се превърне в един от най-значимите хотели в Китай. Засега е предвидено инвестицията да възлиза на 555 милиона долара за целия комплекс, но очакванията са тази сума да бъде надхвърлена. Желаещите да посетят хотела през 2014 - 2015 г. трябва да се подготвят да изхарчат поне 320 долара за нощувка.


Изображение 6


Изображение 7


Изображение 8

Сподели:

Share to Facebook


Нагоре

0 Коментара | Коментирай

Публикуване на коментар

За да коментирате тази новина, трябва да влезете в сайта с Вашето потребителско име и парола.


Facebook коментари

Реклама

Социални мрежи: Facebook

Навигация в сайта: Каталог | Новини | Избрано от автора | Медия | Снимка на седмицата | Тема на седмицата | Проекти | Малки обяви

STROEJI.BG: Условия за ползване | За реклама | Контакти

Copyright © 2011-2022 ЕВРОМАРК 2011. Всички права запазени.

Stroeji.bg on Facebook