БЪРЗО ТЪРСЕНЕ

ВИДЕО

АНКЕТА

Искате ли оставката на правителството Борисов 3?

Отминали анкети »

ИЗБРАНО ОТ АВТОРА

25 юни 2013, 2:00 Видяно: 3990

161г. от рождението на Антони Гауди - забележителен човек, архитект и творец

Ще се срещнем с някои от най-отличителните творби на Гауди

Изпрати FB
Размер на шрифта: + -


Снимка: 1 от 20


Барселона е изключителен град и всеки, докоснал се до творческия дух на това оживено и артистично място, остава запленен от красотата му. Безспорно човекът, допринесъл най- много за приказната атмосфера и по детски забавната и увлекателна архитектура на каталунската столица, е Антони Гауди. Почти винаги можете лесно да разпознаете проектираните от него сгради заради отличителния му стил - смесица от сюрреализъм и неоготика, която стои в основата на т.нар. Каталонски модернизъм.


И тъй като днес честваме 161г. от рождението на великия архитект, ще се спрем на най-популярните му творения и макар само на снимки, ще се насладим на изобилие от цветове и детайли.

Първата ни виртуална спирка е Дворецът Гюел. Той е построен през 1888г. по поръчка на изключително заможния индустриалец Еузеби Гюел, чието желание по онова време било да се сдобие със собствена резиденция в ценъра на града, която да бъде в близко съседство с дома на баща му, живеещ на ул. Ла Рамбла.


Изображение 3


Изображение 2


След завършването си, дворецът се превръща в една от нaй-луксозните и забележителни сгради в града. Работата на Гауди не остава незабелязана, като за  нея излизат и редица международни публикации. Множество разнопосочни коментари и реакции буди главната зала на двореца, чийто таван стига до самия покрив. Височината на помещението е 16м., а около него са разоложени трите етажа на сградата. В началото дори съпругата на Гюел не харесвала и разбирала напълно залата-нестандартна и новаторска за онова време.


Изображение 4


Но именно заради тази смелост и множеството други нетипични архитектурни решения, Гауди бързо се сдобива с популярност. Днес Дворецът Гюел е превърнат в музей.


Изображение 6
Отново по поръчка на Гюел е и едно от най-оживените и посещавани места в Барселона, а именно Парк Гюел. Строен в периода между 1900 и 1914г., паркът е олицетворние на симбиозта между две от страстите на Гауди-архитектура и природа. Построен върху каменист хълм, лишен от богата растителност, днес парк Гюел представлява множество етажирани пространства, свързани с мостове, стълби и преходи. Цветовете и формите отново са в изобилие и засилват усещането за приказност.

Изображение 5


 


Изображение 7
Изображение 8


 


Изображение 9Строена между 1906 и 1912, Ла Педрера е следващата отличителна за Антони Гауди сграда. Тя също буди протиоречиви отзиви заради каменната си фасадата, характерна със смелите си форми и металните декорации по балкона и прозорците. Други иновативни решения са отделните асансьори и стълби, предназначени за собствениците и техните слуги. През 1984г. сградата е обявена за обект на световното културно наследство от ЮНЕСКО.


Изображение 10Изображение 11


 


Изображение 13

Изображение 12
 


Каса Батийо е поредният шедьовър на Гауди и също се намира в сърцето на Барселона. Всъщност работата на архитекта в този случай е да премоделира вече построена къща. Обновена от Антони Гауди през 1904г., ремонтираната къща подчертава креативността и игривостта в работата му.
Изображение 15Изображение 17


 


Изображение 16


Фасадата е напълно лишена от правилни форми и линии, а по-голямата част от нея е украсена с мозайка от счупени керамични плочки. Покривът е извит и би могъл да бъде оприличен на гърба на дракон или динозаър. Има теория, че цилиндричната форма, намираща се вляво от центъра на фасадата и завършваща с купол и кръст на върха, представлява копието на Свети Георги (покровител на Каталуния).
Изображение 14Последна в нашия обзор и незавършена и до днес е Саграда Фамилия- голяма римо-католическа църква. Строежът на църквата започва през 1882г., а Гауди се включва като главен архитект през 1883г.


Изображение 18Изображение 20


 


Той посвещава последните си години изцяло на работата по този проект, но към онзи момент едва една четвърт от сградата е построена. След смъртта на Антони Гауди през 1962г., строежът бележи слаб напредък, разчитайки изцяло на частни дарения.


Изображение 19


Изправен все още пред някои от най-големите архитектурни предизвикателства, проектът е наполовина завършен през 2010г. За краен срок за завършване на сградата се посочва 2026г., когато ще се отбележат 100г. от смъртта на Гауди. По повод изключително дългия период на строеж, приживе Гауди казва: "Моят клиент не бърза", като отново с чувство за хумор демонстрира неповторим стил.

Сподели:

Share to Facebook


Нагоре

0 Коментара | Коментирай

Публикуване на коментар

За да коментирате тази новина, трябва да влезете в сайта с Вашето потребителско име и парола.


Facebook коментари

Реклама

Социални мрежи: Facebook

Навигация в сайта: Каталог | Новини | Избрано от автора | Медия | Снимка на седмицата | Тема на седмицата | Проекти | Малки обяви

STROEJI.BG: Условия за ползване | За реклама | Контакти

Copyright © 2011-2022 ЕВРОМАРК 2011. Всички права запазени.

Stroeji.bg on Facebook