БЪРЗО ТЪРСЕНЕ

ВИДЕО

АНКЕТА

Искате ли парламент 49 да излъчи кабинет?

Отминали анкети »

НОВИНИ » Новини от Stroeji.bg

28 януари 2015, 17:38 Видяно: 1832

Започна изграждането на образователен комплекс в София за 35 млн. лв.

Проекът е към частното училище "Св. Георги" и трябва да е готов до няколко месеца

Изпрати FB
Размер на шрифта: + -Бъдещият образователен комплекс на бул. "Никола Вапцаров" е проектиран от екип с ръководител арх. Калин Диков, брат на главния архитект на общината Петър Диков

Частен инвеститор ще изгради огромен образователен комплекс на стойност почти 35 млн. лв. в София. Проектът е интересен и защото това е най-голямата досега инвестиция, финансирана от общинския фонд на София, който управлява евросредства по инициатива JESSICA. Той ще е на столичния бул. "Никола Вапцаров" и изграждането му започна официално в понеделник. Финансирането е поделено между фонда и собственика на проекта "Образователно-спортен комплекс Лозенец". Едноличен акционер в дружеството е кипърската "Камалия трейдинг лимитид", но непряко то е свързано с "Еврохолд България".

Какво се изгражда

Новият образователен комплекс ще има 87 класни стаи, медицински кабинети, библиотеки, стаи за почивка, за игра, столова и кухня, няколко зали за спортни игри, басейн, открити спортни игрища. Разгъната застроена площ е над 24 хил. кв.м, в които ще има и зала за сценични изкуства, както и място за провеждане на събития. Една част от сградите вече са готови и обновени, други тепърва ще се изграждат.

Проектът е към частното училище "Св. Георги", като записаните там и в детската градина към него ученици ще използват новия комплекс за учебната си програма. От компанията инвеститор обясниха, че той ще е отворен и за външни посетители, когато няма учебни занятия. От "Образователно-спортен комплекс Лозенец" казват, че заплащането за ползване от външни посетители ще бъде достъпно, но без да уточняват точни цени. Комплексът трябва да е завършен до няколко месеца и от следващата учебна година се очаква децата да могат да го използват.

"Тази инвестиция цели да осигури подходяща и рентабилна образователна, здравна, социална и културна инфраструктура", коментираха от "Образователно-спортен комплекс Лозенец". Теренът на бъдещия комплекс е собственост на инвеститора и се намира близо до кръстовището на бул. "Никола Вапцаров" и бул. "Черни връх", в близост до затворения "София ленд", болница "Токуда" и офисния комплекс. От инвеститора увериха, че не се предвижда изсичане на дървета в района, а в комплекса ще има и допълнително озеленяване.

Финансирането

Финансирането по JESSICA е разделено от няколко източника – 8.8 млн. лв. са заем по Фонда за устойчиво градско развитие на София (ФУГРС), също толкова са от оперативна програма "Регионално развитие". Парите от оперативната програма са осигурени от Европейския фонд за регионално развитие (7.48 млн. лв.) и националния бюджет (1.32 млн. лв.).

Фондът за устойчиво развитие на София финансира множество проекти, като целта е от тях да има обществена полза, да подобряват социалната инфраструктура, да могат да носят печалба. Последното се изисква за финансирането по програма JESSICA. Парите се дават като заем, т.е. ФУГРС е вид кредитираща институция, която получава срещу това лихва от инвеститорите. Точните проценти се определят отделно за всеки проект, обясни пред "Капитал Daily" Надя Данкинова, изпълнителен директор на фонда. За да получи финансиране, всеки от одобрените досега проекти е минал през процедура, представен е бизнес план и бъдещите ползи от него, и след като се прецени, че отговаря на условията, той се одобрява. Досега са одобрени 13 проекта заедно с този за новия образователен комплекс. Данкинова обясни, че до края на седмицата всички договори вече ще бъдат подписани, а одобрените проекти покриват 100% наличния ресурс за финансиране. Фондът за градско развитие ще може да финансира и в бъдеще, ако му бъде позволено да използва наличните си пари от предишни проекти.

Дружеството "Образователно-спортен комплекс Лозенец" е заложено като обезпечение по заема от фонда, а срокът за издължаване на кредита изтича на 25 октомври 2033 г., става ясно от справка в Търговския регистър. Компанията официално е собственост на кипърската "Камалия трейдинг лимитид", но непарична вноска в капитала й има дружеството "Нисан София", което е част от групата на "Еврохолд България". Последният отчет на "Образователно-спортен комплекс Лозенец" е за 2013 г. и показва 5.56 млн. лв. приходи, с 3% ръст спрямо 2012 г. Дружеството е приключило с почти двоен ръст на загубата - до 2.1 млн. лв. за 2013 г.


Capital.bg

Сподели:


Нагоре

4 Ключови думи

| JESSICA | София | инвестиции | училище св.Георги |

Нагоре

0 Коментара | Коментирай

Публикуване на коментар

За да коментирате тази новина, трябва да влезете в сайта с Вашето потребителско име и парола.


Facebook коментари

Реклама

КОТИРОВКИ


Социални мрежи: Facebook

Навигация в сайта: Каталог | Новини | Избрано от автора | Медия | Снимка на седмицата | Тема на седмицата | Проекти | Малки обяви

STROEJI.BG: Условия за ползване | За реклама | Контакти

Copyright © 2011-2024 ЕВРОМАРК 2011. Всички права запазени.

Stroeji.bg on Facebook