БЪРЗО ТЪРСЕНЕ

ВИДЕО

АНКЕТА

Искате ли оставката на правителството Борисов 3?

Отминали анкети »

НОВИНИ » Икономика и енергетика

22 януари 2018, 21:42 Видяно: 912

Високо напрежение около цената на тока

Бизнесът и енергийният министър в спор за свободния пазар на електроенергия

Изпрати FB
Размер на шрифта: + -Министърът на енергетиката Теменужка Петкова смята, че в сектора проблеми няма

Енергийният министър Теменужка Петкова отхвърли обвиненията на бизнеса, че държавната енергетика се управлява лошо, и категорично отрече твърденията, че цената на електрическата енергия за битовите потребители ще се повиши чувствително. Изявлението й дойде, след като Асоциацията на организациите на българските работодатели неколкократно сигнализира, че търговците на ток предлагат на бизнеса договори за доставка през февруари с цени от 110 - 125 лв. на мВтч, при положение че на регулирания пазар тарифата е 76 лв. на мВтч.

Според Петкова, ако работодателите имат съмнение в начина на формиране на свободните цени и подозират търговците на електроенергия в договорки, трябва да сезират Комисията за защита на конкуренцията, която единствено може да проследи развитието на цената по цялата верига.

Междувременно АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ вече обявиха, че подготвят сигнал до антимонополния орган, в който ще поискат проверка на търговци за картелно споразумение, както и за прилагане на нелоялни практики. Такава проверка обаче няма как да приключи бързо и по всяка вероятност на фирмите ще им се наложи да плащат по новите тарифи. По тази причина те също така подготвят протести в края на месеца.

Какъв е проблемът

Още от края на миналата година работодателските организации алармират, че предстои драстично повишаване на цената на електроенергията, която те потребяват. Като причина се изтъкват по-високите тарифи, които им предлагат търговците на ток. Синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа" също споделят притесненията на бизнеса, че има напрежение на енергийния пазар.


 "Ако предлаганите цени от 110 - 125 лв. за мВтч се приемат за референтни, Комисията за енергийно и водно регулиране ще трябва да увеличи цената на енергията и за регулирания пазар на 85 - 100 лв., в зависимост от това какво ще се случи до 1 юли", прогнозира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. По думите му, ако сегашното състояние се запази, цената за бита ще се повиши с 15 - 30 процента.

Според министър Петкова обаче връзка между свободния и регулирания пазар на електричество няма. "Цената на свободния пазар се определя от принципа на търсенето и предлагането, а на регулирания – само от КЕВР и тя не може да се променя", припомни енергийният министър. По нейна информация от началото на тази година няма достатъчно търсене на електроенергия и предлаганите от държавните дружества количества дори остават непродадени. ТЕЦ "Марица-изток 2" е обявил на борсата 89 хил. мегаватчаса и са продадени само 78 хил. мегаватчаса, НЕК пък е предложил 146 хил. мегаватчаса, а са купени само 39 хил. мегаватчаса. Средните цени за доставки през цялата 2018 г. били между 75 и 80 лв. за мегаватчас. Подобни са и нивата при сделките на платформите на Българската независима енергийна борса. "Сами виждате, че цени от над 100 лв. за мВтч няма", заяви Петкова.

Енергетиката е в добро състояние

Министър Петкова обърна внимание и на добрите финансови показатели на държавните енергийни дружества. По думите й наличността по сметките им се е увеличила значително за последните три години - в края на 2014 г. сумата е била 397 млн. лева, а сега е над 1.4 млрд. лева. БЕХ бил на загуба 247 млн. лева в края на 2014 година, а сега по предварителни данни ще е на печалба. Имало вероятност и НЕК да приключи 2017-а с положителен финансов резултат. Единствено ТЕЦ "Марица-изток 2" ще бъде на загуба, най-вече заради разходите за вредните емисии, които надхвърлят 160 млн. лева.


 


Capital.bg

Сподели:


Нагоре

2 Ключови думи

| цена ток | скок в цената на тока |

Нагоре

0 Коментара | Коментирай

Публикуване на коментар

За да коментирате тази новина, трябва да влезете в сайта с Вашето потребителско име и парола.


Facebook коментари

Реклама

КОТИРОВКИ


Социални мрежи: Facebook

Навигация в сайта: Каталог | Новини | Избрано от автора | Медия | Снимка на седмицата | Тема на седмицата | Проекти | Малки обяви

STROEJI.BG: Условия за ползване | За реклама | Контакти

Copyright © 2011-2022 ЕВРОМАРК 2011. Всички права запазени.

Stroeji.bg on Facebook