БЪРЗО ТЪРСЕНЕ

ВИДЕО

АНКЕТА

Искате ли оставката на правителството Борисов 3?

Отминали анкети »

НОВИНИ » Икономика и енергетика

25 януари 2021, 11:53 Видяно: 466

Въпреки плановете за АЕЦ "Козлодуй" процедурата за АЕЦ "Белене" продължава

Прекратяването й може да стане само с решение на парламента. Засега няма отказали се кандидат-инвеститори     2 3 Капитал

Изпрати FB
Размер на шрифта: + -
Тази седмица правителството реши, че ще използва поръчаното за АЕЦ "Белене" оборудване за седми блок на АЕЦ "Козлодуй", но в същото време процедурата за избор на инвеститор в самата "Белене" не е прекратена. Пред в. "Капитал" от Министерството на енергетиката (МЕ) обясниха, че тя тече и няма промяна в обстоятелствата. Експертите на Теменужка Петкова допълниха, че спирането й би могло да стане с решение на Народното събрание, с което и бе открита. Извън вътрешнополитическия повод за коментари това раздвоение създава несигурност и сред чуждестранните компании, което може да има негативни последици за икономиката на страната.


Изборът на инвеститор на практика цикли от месеци, а причината е, че енергийното ведомство все още не допуска кандидатите да се запознаят на място с документацията по проекта, оправдавайки се с коронавируса. Изпратен е само информационния меморандум, който съдържа базови данни за проекта, правната рамка в страната и анализ на пазарната ситуация в региона.


Засега нито един от кандидатите не се е отказал от проекта въпреки разнопосочните сигнали от България - интерес са заявили Китайската национална ядрена корпорация (CNNC), "Атоменергопром" - "Росатом", Корейската хидро-ядрена корпорация, а като доставчици на оборудване искат да участват "Фраматом САС" и "Дженерал електрик". На няколко пъти обаче от "Росатом" поискаха гаранции за проекта, който България се надява да реализира на пазарен принцип. "За всеки инвеститор е важно не само изграждането на проекта, на централата в случая, а и как ще бъдат възстановени направените инвестиции", коментира в края на м.г. първият зам. генерален директор на компанията Кирил Комаров. 
От Министерството на енергетиката тогава заявиха за "Капитал", че правителството се придържа към регламентираните от Народното събрание условия - без участието на държавата. От ведомството на Теменужка Петкова все пак намекнаха, че това може да се промени и темата да се обсъди, "когато процедурата навлезе в етап на преговори".


Предвид новите заявки на премиера Борисов за насочване към АЕЦ "Козлодуй" обаче до това едва ли ще се стигне.Capital.bg
Сподели:


Нагоре

1 Ключови думи

| |

Нагоре

0 Коментара | Коментирай

Публикуване на коментар

За да коментирате тази новина, трябва да влезете в сайта с Вашето потребителско име и парола.


Facebook коментари

Реклама

КОТИРОВКИ


Социални мрежи: Facebook

Навигация в сайта: Каталог | Новини | Избрано от автора | Медия | Снимка на седмицата | Тема на седмицата | Проекти | Малки обяви

STROEJI.BG: Условия за ползване | За реклама | Контакти

Copyright © 2011-2023 ЕВРОМАРК 2011. Всички права запазени.

Stroeji.bg on Facebook