БЪРЗО ТЪРСЕНЕ

ВИДЕО

АНКЕТА

Искате ли парламент 49 да излъчи кабинет?

Отминали анкети »

НОВИНИ » Актуално от България

19 април 2023, 12:32 Видяно: 2339

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ прокараха първия си компромис в парламента

Изпрати FB
Размер на шрифта: + -
Росен Желязков - депутат от ГЕРБ-СДС, беше избран за първия председател на 49-ото Народно събрание. За него гласуваха 136 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ИТН. Против нямаше, а 94 парламентаристи от "Възраждане", ДПС и БСП се въздържаха.


 


В срок от три месеца, ако парламентът издържи толкова, Желязков ще бъде заменен от депутата от ПП-ДБ Никола Минчев. Той беше председател на 47-ото Народно събрание, докато беше свален с група формации, начело с ГЕРБ-СДС. Сега обаче хората на Бойко Борисов постигнаха компромис с противниците си да сменят на ротационен принцип шефа на парламента. Като компенсация, че Желязков първи получава поста, ПП-ДБ ще може да излъчи председателя на парламентарната комисия по правни въпроси, която е от ключова важност за приемането на закони.


 


Преди гласуването водачът на герберските депутати Десислава Атанасова обясни отново, че двете водещи коалиции са постигнали споразумение за ротационната смяна, което не може да се приеме с официално решение на парламента. Вчера двете най-големи парламентарни групи - на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ обявиха, че са постигнали "джентълменско споразумение" за обща законодателна програма на парламента, както и за председател на Народното събрание да бъде избран Росен Желязков. На срещата не е обсъждан вариант за съставяне на правителство, заявиха и двете политически сили.


 


 


 


МЕТЕФОРИ В ЧЕРВЕНО


 


Изборът на Желязков беше предшестван от ожесточен дебат, с лични и политически обиди, какъвто стил вече трайно се наложи в събранието. Началото даде соцлидерът Корнелия Нинова, която нападна двете водещи коалиции, че са заобиколили Конституцията с неформалното си решение за ротационната смяна. А след това фактически ги обвини в лицемерие, тъй като в предния парламент ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ яростно се противопоставяха едни на други. Съпроводена от смеха на съпартийците си, Нинова цитира депутати от двете формации, които казвали, че предпочитат да загубят ръка, отколкото да гласуват с опонентите си. И саркастично описа сегашното им споразумение така: "Коалиция на джентълмени с по една ръка."


 


А накрая се обърна специално към депутатите от ПП, от които поиска обяснение дали се причисляват към статуквото, както са обвинявали БСП, когато столетницата подкрепи избора на Вежди Рашидов за председател в предното събрание. "Сега се прегърнахте с тези, които вкарахте в затвора ... Само и само да си наместите интересите и да поделите порциите на властта", яростно атакува Нинова хората, с които миналата година беше в общо правителство. Странната й метафора с ръцете беше подхваната от другите социалисти - червеният депутат Георги Свиленски препоръча на президента Румен Радев, с когото "Позитано" 20 воюва отдавна, "да си отреже и двете ръце", защото първо прекратил битката с герберите, а след това се отрекъл от ПП, които навремето фаворизираше.


 


Да отвърне на атаката излезе съпредседателят на ПП Асен Василев. Той напомни, че в предния парламент БСП не само помогна за избор на председател от ГЕРБ-СДС, но и се съюзи с хората на Бойко Борисов, за да наложат връщането на хартиената бюлетина. По думите му, ротационното председателство е единствената формула, по която може да има работещ парламент, а общата законодателна програма с герберите цели "да не ни изненада отново някой Изборен кодекс".


 


 


 


ЛИЧНИ КРАМОЛИ


 


Залата буквално експлодира, когато на трибуната излезе Явор Божанков - до предния парламент депутат от БСП, а сега от ПП-ДБ. Той твърдеше, че Нинова е имала идеята да се направи правителство с третия мандат на БВ, с участието на БСП, ГЕРБ-СДС и ДПС. "Г-жа Нинова има 50 нюанса на морала", нападна той бившия си водач.


 


Това разяри социалистите, като Свиленски му отвърна, че "нямаш един нюанс на морала", защото не напуснал Народното събрание, след като изостави БСП. "Само и само да вземеш още една заплатка, остана още един месец в парламента", обърна се презрително той към Божанков. Тук се намеси и водещият заседанието Вежди Рашидов, който похвали Нинова, че без нейната подкрепа, предния парламент изобщо нямало да просъществува.


 


 


 


НОВАТА ОПОЗИЦИЯ


 


Водачът на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че в парламента се е оформило мнозинство, и констатира, че неговата партия не участва в него, което я прави опозиция. И описа въпросното мнозинство така: "ГЕРБ плюс Промяната е равно на подмяна." Той енигматично заяви, че двете формации "един и същи създател ги създаде". А накрая обяви, че през следващите три месеца очаква "да се приключи с държавата, държавността и демокрацията".


 


Даниел Лорер от ПП-ДБ саркастично коментира, че когато в редиците на движението има хора, които са санкционирани от нашите евроатлантически партньори, всички разговори за законност са безпредметни. Той намекваше за депутата от ДПС Делян Пеевски, на когото бяха наложени санкции от САЩ и Великобритания. Вбесен, Карадайъ изригна от трибуната, че става въпрос за административни санкции, които се обжалват по съдебен ред, и отвърна, че ПП-ДБ са рушители на Конституцията.


 


От името на ИТН Тошко Йорданов обяви, че партията му ще постъпи като предния път, тоест, ще подкрепи Росен Желязков, защото "така изисква парламентарната етика". В същото време, той посочи, че ИТН няма да приеме идеята за ротационна смяна на председателя с аргумента, че "ние в конституционни врътки и ротации няма да участваме".


 


 


 


ЗАПОМНЕН С "КОСТИНБРОД"


 


Името на Росен Желязков беше белязано от замесването му през 2013 г. в т.нар. "Костинбродска афера". Тогава противниците на герберите ги обвиниха, че подготвят изборна измама, като печатат допълнителни бюлетини в приближена печатница. На Желязков му беше повдигнато обвинение, тъй като по онова време беше главен секретар на Министерския съвет. Впоследствие съдът го оправда.


 


През септември 2016 г. Желязков стана председател на Държавна агенция "Електронно управление", която миналата година беше преобразувана в министерство. След това започна политическият му възход - стана министър на транспорта в кабинета "Борисов 3", а впоследствие редовно беше избиран за депутат от ГЕРБ-СДС. В предния парламент беше зам.-председател на Народното събрание. Кандидатира се и за председател, но не получи подкрепа.


 


 


 


ЗАМЕСТНИЦИ


 


Съвсем очаквано без скандали бяха избрани зам.-председателите на Народното събрание. От ГЕРБ-СДС беше излъчена Росица Кирова, която заемаше същата длъжност в 46-ия и 47-ия парламент. Предложението на ПП-ДБ съвсем очаквано бе Никола Минчев. От "Възраждане" отново заложиха на Цончо Ганев. Зам.-председател от ДПС стана Филиз Хюсменова - министър без портфейл в правителството на Симеон Сакскобургготски, а след това и евродепутат. БСП излъчи Кристиан Вигенин, а ИТН - проф. Андрей Чорбанов.


 


Източник: Money.bg

Сподели:


Нагоре

1 Ключови думи

| |

Нагоре

0 Коментара | Коментирай

Публикуване на коментар

За да коментирате тази новина, трябва да влезете в сайта с Вашето потребителско име и парола.


Facebook коментари

Реклама

КОТИРОВКИ


Социални мрежи: Facebook

Навигация в сайта: Каталог | Новини | Избрано от автора | Медия | Снимка на седмицата | Тема на седмицата | Проекти | Малки обяви

STROEJI.BG: Условия за ползване | За реклама | Контакти

Copyright © 2011-2024 ЕВРОМАРК 2011. Всички права запазени.

Stroeji.bg on Facebook