БЪРЗО ТЪРСЕНЕ

ВИДЕО

АНКЕТА

Искате ли парламент 49 да излъчи кабинет?

Отминали анкети »

Тема на Седмицата

19 април 2023, 12:35

Германия затвори ядрените си централи
Последните останали ядрени електроцентрали в Германия бяха изключени в събота, което отбелязва преломен момент в страната, която отдавна е дълбоко скептична към атомната енергия. Антиядрените активисти обявиха спирането на трите реактора за триумф след временното отлагане, след като инвазията на Владимир Путин в Украйна миналата година принуди Берлин да търси алтернативи на руския газ. Критиците смятат, че спирането е безумно, когато енергийните доставки за Европа остават несигурни, а светът се стреми да се откаже от изкопаемите горива.


 


    Зелените политики на ЕС в отговор на войната в Украйна


    Малките модулни реактори и бъдещето на ядрената енергетика


 


Почти всички обаче са съгласни, че връщане назад няма.


Реклама


 


"Затваряме централи от световна класа, които са били експлоатирани безопасно и надеждно в продължение на десетилетия от служители и експерти от световна класа", заяви Леонхард Бирнбаум, главен изпълнителен директор на германската енергийна компания Eon, пред вестник Handelsblatt миналия месец. Но шефът, чиято компания е собственик на Isar 2 в Бавария, една от трите спрени централи, призна, че "ерата на ядрената енергетика окончателно приключи" в Германия.


 


След десетилетия на протести срещу ядрената енергетика решаващият момент настъпи през 2011 г., когато канцлерът Ангела Меркел, която е физик по образование и преди това е била яростен привърженик на ядрената енергетика, направи драматичен обрат, след като цунами причини разтопяването на три реактора в японската електроцентрала "Фукушима-1". Меркел отмени предишното си решение за удължаване на живота на ядрените централи в страната до 2036 г., като премести датата за постепенно спиране на експлоатацията им до 2022 г.


 


"Преди Фукушима... бях убедена, че е много малко вероятно да се случи [авария] в една високотехнологична страна с високи стандарти за безопасност", каза тя в реч три месеца след бедствието. "Сега това се случи."


 


Антиядреното движение в бившата Западна Германия води началото си от 70-те години на миналия век, когато гражданска кампания успешно спира изграждането на АЕЦ в югозападното селце Вил. Ядрените аварии в Три майл айлънд в САЩ през 1979 г. и в Чернобил през 1986 г. подхранват това движение и пораждат траен скептицизъм към технологията в голяма част от обществото. През 1980 г. движението дава началото и на най-успешната зелена партия в Европа.


Войната доведе до нов дебат


 


Нахлуването на Путин в Украйна миналата година отново повдигна дебата за предимствата на ядрената енергия. След като преди това внасяше повече от половината от природния си газ от Русия, Германия се сблъска с рязко покачване на цените на енергията и предупреждения за риск от спиране на тока. Други страни в Европа, особено Франция и държавите от Централна и Източна Европа, продължават да подкрепят атомната енергия като начин да затвърдят енергийната си независимост и същевременно да намалят въглеродните емисии, отбелязва Financial Times.


 


Общественото мнение в Германия също се промени след нахлуването на Путин в Украйна. Проучване от август 2022 г., поръчано от списание Der Spiegel, установи, че 67% от германците подкрепят петгодишното удължаване на срока на експлоатация на атомните електроцентрали в страната. Изграждането на нови централи се подкрепя от 41%. В подобно проучване три десетилетия по-рано само 3% са се изказали положително.


Цялата статия тук: Capital.bg

Сподели:

Share to Facebook


Нагоре

0 Коментара | Коментирай

Публикуване на коментар

За да коментирате тази новина, трябва да влезете в сайта с Вашето потребителско име и парола.


Facebook коментари

Реклама

КОТИРОВКИПАРТНЬОРИ


Социални мрежи: Facebook

Навигация в сайта: Каталог | Новини | Избрано от автора | Медия | Снимка на седмицата | Тема на седмицата | Проекти | Малки обяви

STROEJI.BG: Условия за ползване | За реклама | Контакти

Copyright © 2011-2024 ЕВРОМАРК 2011. Всички права запазени.

Stroeji.bg on Facebook