БЪРЗО ТЪРСЕНЕ

ВИДЕО

АНКЕТА

Полезно ли ще е за страната ни председателството ни на ЕС?

Отминали анкети »

ИЗБРАНО ОТ АВТОРА

30 април 2015, 12:26 Видяно: 1248

Вертикални градини

Зелените стени ни доближават до природата без да изискват допълнителни площи

Изпрати FB
Размер на шрифта: + -


Снимка: 1 от 14Обичаме да ви показваме градини - цветни градини, екзотични градини, дори покривни градини. Близостта с природата има благоприятно въздействие върху човека, но в съвременната градска среда пространствата са ограничени и възможността да разполагате със собствена градина се счита за лукс. Именно това е предимството на добиващите все по-голяма популярност вертикални градини.


Изображение 2  


Ще ви срещнем с Патрик Бланк- френски ботаник, имащ основна заслуга за модернизирането и популяризирането на вертикалните градини. Отглеждането на градини е неговият начин на живот и именно затова той е поканил природата в дома си. Съжителството им е интересно и почти приказно.


Изображение 7


Изображение 3   Изображение 4


Изображение 12


Забележете, че подът на офиса всъщност е част от огромен аквариум


Начинът, по който изгражда зелените стени, ботаникът обяснява така: върху носеща стена, с помощта на метална рамка, се прикрепя PVC плоскост с два слоя уплътнителен филц върху нея. Тези слоеве имитират растящия по скалите мъх и поддържат корените на много от растенията. Мрежа от тръби и контролирани клапани осигурява хранителен разтвор, богат на необходимите за растежа на растенията минерали . Филцът се просмуква с този разтвор и корените на растенията поемат хранителните вещества, от които се нуждаят, а излишната вода се събира в преливник в долната част на стената, след което се влива отново в мрежата от тръби- така системата се затваря.


Изображение 5   Изображение 6


Домът на Патрик Бланк отвън


Отличеният с множество награди Патрик Бланк обяснява успеха си с това, че при проектиране на вертикална градина, избира  само такива видове растения, чиято естествена среда се доближава максимално до тази, в която се реализира проектът.


 Изображение 8


Прочутият ботанист си взема душ насред малката джунгла на терасата


За отглеждането на вертикална градина са нужни единствено подходяща стена и любов към растенията. Това превръща зелените стени в достъпен начин да се доближим до природата и ни кара да мислим, че занапред ще виждаме все по-разнообразни и красиви предложения.


Ето и още няколко примера за вертикални градини. Харесват ли ви? Споделяйте с нас коментарите си!


Изображение 9


Изображение 10


Изображение 13


Изображение 14


Изображение 11


 Снимки : verticalgardenpatrickblanc.com


Сподели:

Share to Facebook


Нагоре

0 Коментара | Коментирай

Публикуване на коментар

За да коментирате тази новина, трябва да влезете в сайта с Вашето потребителско име и парола.


Facebook коментари

Реклама

Социални мрежи: Facebook

Навигация в сайта: Каталог | Новини | Избрано от автора | Медия | Снимка на седмицата | Тема на седмицата | Проекти | Малки обяви

STROEJI.BG: Условия за ползване | За реклама | Контакти

Copyright © 2011-2018 ЕВРОМАРК 2011. Всички права запазени.

Stroeji.bg on Facebook