БЪРЗО ТЪРСЕНЕ

ВИДЕО

АНКЕТА

Искате ли оставката на правителството Борисов 3?

Отминали анкети »

ИЗБРАНО ОТ АВТОРА

11 юни 2012, 11:16 Видяно: 7831

Великолепните градини

Насладете се на едни от най-добрите произведения на ландшафтния дизайн в световен мащаб

Изпрати FB
Размер на шрифта: + -


Снимка: 1 от 23


Когато говорим за дизайн, обикновено мисълта ни се насочва към интериорния и екстериорен такъв. Но човек всъщност забравя, че основен източник на вдъхновение и първоизточник на редица новаторски идеи, е самата природа. Именно в нея можем да открием най-голямото и разнообразно съчетание на цветове и форми. И тъй като лятото е вече тук, а през този сезон най-често се обръщаме към природата, като извор на хармония и спокойствие, сме ви подготвили няколко от най-добрите творения на ландшафтния дизайн. Насладете им се!


Нонг Нуч, Тайланд


Нонг Нуч е най-голямата ботаническа градина в югоизточна Азия, а освен това е и туристическа атракция, както и научен център, посветен на саговите палми. Тази непрестанно разрастваща и обогатяваща се грaдина, създава непрекъснато нови атракции за посетителите си, като освен на цветните градини, там може да се насладите на шоу със слонове, религиозни церемонии, масажи и демонстрации на бойни изкуства.


 Изображение 1


Историята на градината започва през 1954г., когато господин Писит и госпожа Нонгнуч закупуват земя от 600 акра с намерението да отглеждат плодови дръвчета. По-късно, обаче, се заражда идеята мястото да бъде превърнато в градина с тропически цветя и растения. Градината става публично достъпна през 1980г., а поддръжката и от 2001г. насам се осъществява от синът на г-н Писит и г-жа Нонгнуч.


 Изображение 2


Площта, на която са разположени градините, е отлично оползотворена и структурирана, като за целта е изградена удобна мрежа от пътеки, позволяващи да се огледат всички интересни кътчета на парка. Изградени са и мостове, благодарение на които гостите могат да достигнат до палмите и техните плодове. Великолепния ландшафтен дизайн се допълва от фонтани, пейки, водоеми, будистки статуи и пагоди, придаващи на парка допълнително очарование и индивидуалност.


 Изображение 3


Освен, че територията на парка изобилства от изключително красиви композиции от растения, тук се намира и една от най-големите колекции от палми в света. От общо около 2700 вида палми, в Нонг Нуч могат да бъдат видени около 1100.


 Изображение 4


Паркът е разделен на няколко градини, носещи различни имена- Френска градина, Европейска градина, Градината Стоунхендж, Мравуняка, хълмът на пеперудите, цветната долина и др. Френската градина (на снимката горе) е оформена в геометричен стил с характерната за това симетрия и правилни форми.


 Изображение 5


Европейският стил е очарователно съчетан с характерни тайландски сгради и съоръжения, като по този начин се затвърждава идеята за многообразие и пъстрота, пресъздадена чрез ландшафтния дизайн навсякъде из парка.


Градините Бучард, Канада


Градините Бучард, както и останалите селектирани от нас градини, са едни от най-известните в света. Намиращи се във Ванкувър, те са част от националното историческо наследство на Канада. Градините са собственост на наследниците на производителя на цимент от началото на двадесети век Робърт Бучард и са съзадени на мястото на варовикова кариера, чиято експлоатация е била преустановена.


 Изображение 6


Съпругата на Робърт- Джени постепенно започва да залесява опустелите земи и създава Потопената градина. През годините се появяват и Розовата градина, Италианската градина и Японската градина, като всички те са отворени за посещения от всички, желаещи да се докоснат до великолепието и красотата на природата.


 Изображение 7


Все още семейна собственост, градината се посещава от около милион души годишно, а поддръжката и се осъществява от 50 градинара, които очевидно се справят отлично със задълженията си.


 Изображение 8


Пищност и изобилие от цветове пленяват очите и сърцата на всички, посетили тези градини. Сякаш душата и сетивата ни тържествуват на това необикновено място, изпълнено със спокойствие и вълнение едновременно. От всеки кът природата напомня за величието си, а човешкото въображение и усилия намират място в съчетаването на цветовете и формите на растенията, създавайки спиращи дъха гледки. В градините Бучард всеки сезон е красив и пъстър!


Изображение 10


Японската градина в Butchart Gardens


Градината на Вила Таранто, Италия


Градините на Вила Таранто са създадени от шотландеца Капитан Нейл Мак Ърчарн, който купува земята през 1931г. с желанието да трансформира имота в градина в английски стил, за да му напомня за дома. Той прекарва 9 години в осъществяването на тази си мечта. Задачата се оказва нелека, поради желанието му да адаптира  към местния климат растенията, повечето от които екзотични видове от цял свят.


 Изображение 11


Капитан Нейл Мак Ърчарн през цялото време се стреми да направи така, че целият му упорит труд да бъде продължен дори и след неговия земен път. По тази причина, той щедро предоставя градините на италианската държава.


 Изображение 12


От 1952г. градините са отворени за посещения от април до октомври и са посещавани от над 15 000 души годишно. Една от най-забележителните части от градината са терасовидните градини и водопади, басейните с водни лилии и лотоси, декоративните фонтани и напоителната система, която черпи вода директно от езерото.


 Изображение 13


Всяка година от 25 април до 1 май се провежда седмицата на лалето и тогава хиляди луковици разцъфват. Един на всеки пет входни билета има специален печат на гърба си и притежателят му печели растение, отгледано в градините на Таранто.


 Изображение 14


Паркът на Вила Таранто с право е наречен ботаническа градина. Той е невероятен и до днес блести с изящество и великолепие, благодарение на отдадеността на Капитан Мак Ърчарн и италианската държава.


 Изображение 15


Градина на космическите теории, Шотландия


Тази необикновена градина, в която фантазията и науката се преплитат по хармоничен начин, се намира в югозападна Шотландия. Това е частна градина, създадена от Чарлз Дженкс-ландшафтен архитект и дизайнер. Идеята за изграждане на градина върху наследствено парче земя в Шотландия с цел да се пресуши блато, хрумнала на Маги.- съпругата му. Така през 1988г. започва създаването на този нетрадиционен и пълен с идеи парк.


 Изображение 16


Градината е вдъхновена от науката и математиката и това личи от скулпторите и озеленяването, носещи имена като „Черна дупка” и „Фрактали”. При създаването и Дженкинс използва и нови научни теории, както и теорията за комплексността, която гласи, че всички неща във вселената се самоорганизират по хармоничен и съвършен начин.


 Изображение 17


Тъй като градината на космическите теории е частна, обикновено отваря врати само за един ден годишно,а събраните средства са предназначени за центрове за борба с рака, носещи името на  Маги Дженкс.


Изображение 18


Това красиво и необичайно стълбище се нарича „Вселенска каскада” и има 25 чифта стъпала, чиято идея е да пресъздадат  начинът, по който вселената се е  разгръщала в продължение на милиарди години. Докато се изкачва по стълбите, човек трябва да се огледа внимателно, за да съзре създадените на всяко ниво места за почивка и размишления.


 Изображение 19


Друга любопитна част от парка е ДНК градината.Тя има шест секции. При създаването и  Дженкс и съпругата му  се придържат към идеята всяка секция да пресъздава едно от петте сетива на човека, а шестата е за интуицията-шестото чувство. Двете теми са съчетани чрез създаването на двойна спирала, съдържаща скулптора за смисъла на секцията, в която се намира.


 Изображение 20


Паркът, като цяло, не е богат на растения, но съчетава математически формули и научни феномени в комбинация, която елегантно представя естествени елементи  и изкуствено създадени симетрии и криви. Без излишна пищност и изобилие от цветове, тя е красива по своему и е израз на пленителната симбиоза между наука, архитектура и изкуство.


Градините на Версай, Франция


След като през 1623г. Луи XIII построява ловна хижа във Версай, синът му Луи XIV се заема с идеята да изгради дворец, ненадминат по своето великолепие и пищност. В съответствие с внушителната архитектура, била създадена и градината към двореца. С помощта на дизайнера и майстор на парковото изкуство Андре Льо Нотр, Луи XIV успява да претвори идеите си за величие и хармония в градини, които и до днес будят интерес и възхищение.


 Изображение 21


Създаването на градините е било истинско предизвикателство за времето си, тъй като големи количества пръст е трябвало да се изкопаят и преместят с ръчни колички. Изградени са фонтани и цветни лехи на място, където преди това е имало пасища и блата. Дърветата били докарани с каруци от почти всички области на Франция. Хиляди хора и полкове войници са участвали в това начинание, а резултат от усилия им е появата на така нареченият френски стил градина.


 Изображение 22


Важни за френската градина  са чувството за простор и свобода, а техен основен  изразител била водата. Наличието на фонтани и водни басейни, допълва по уникален начин цветните градини и създава приказна атмосфера. Фонтаните са украсени  със скулптори и статуи, а около тях има беседки и дървета, окастрени в необикновени форми.


 Изображение 23


През тази година градините, както и замъкът, са включени в списъка на Юнеско за светоното културно наследство.


 Вижте още красиви градини и покривни пространства:
Красивата Lombard Street
Жива градина върху покрива на кметството в Чикаго
Великолепните градини
Gardens by the bay, Singapore
Цветовете на Dubay Miracle Garden
Тайните градини на Ню Йорк
Свежа покривна градина

Сподели:

Share to Facebook


Нагоре

0 Коментара | Коментирай

Публикуване на коментар

За да коментирате тази новина, трябва да влезете в сайта с Вашето потребителско име и парола.


Facebook коментари

Реклама

Социални мрежи: Facebook

Навигация в сайта: Каталог | Новини | Избрано от автора | Медия | Снимка на седмицата | Тема на седмицата | Проекти | Малки обяви

STROEJI.BG: Условия за ползване | За реклама | Контакти

Copyright © 2011-2022 ЕВРОМАРК 2011. Всички права запазени.

Stroeji.bg on Facebook