БЪРЗО ТЪРСЕНЕ

ВИДЕО

АНКЕТА

Кое според Вас допринася най-много за лошото качество на въздуха в София?

Отминали анкети »

НОВИНИ » Новини от Stroeji.bg

10 май 2013, 10:22 Видяно: 2319

Покритият мост в Ловеч влиза в проект на ЮНЕСКО за балканските мостове

Изпрати FB
Размер на шрифта: + -


Снимка: 1 от 4


Покритият мост в Ловеч става част от проекта на ЮНЕСКО "Балканските мостове говорят".

Инициативата, която е част от глобалния проект "Културата: мост към развитие", лансиран от генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, ще се проведе в рамките на тържествата за празника на Ловеч на 10 и 11 май.
Една от главните атракции на празника е високотехнологично триизмерно шоу, което ще оживи покрития мост.

Проектът се изпълнява от фондация "Балканика".

Единайсет града в Югоизточна Европа, известни със своите мостове, ще представят културата си чрез редица прояви, съобщи председателят на фондацията Николай Стоянов, който е и ръководител на проекта.
Целта е чрез изкуството да се постави началото на нов мост между хората от полуострова.
  
"Балканските мостове говорят" е замислен като тригодишен проект с идеята, че там, където политиката не успява, може да помогне изкуството.
 
През следващите години ще оживеят Бератският мост (Албания), Покритият мост в Ловеч, Старият мост в Мостар и мостът във Вишеград на Дрина (Босна и Херцоговина), "Стагира" край Солун (Гърция), мостът на река Митровица (Косово), мостът в Струга (Македония), мостът на Търгу Жиу - градът на Бранкузи ( Румъния), мостът на Нови Сад (Сърбия), Одринският мост на Марица (Турция), "Масленица" (Хърватска) и мостът на река Черноевица (Черна гора).

Около тях ще се случат атрактивни спектакли с участието на балкански творци и изпълнители в музиката, театъра, танца, литературата, изобразителното изкуство и пластиката, фолклора. 

Първото издание на инициативата беше миналата година в Одрин миналата есен, а Ловеч е домакин на второто, а през септември следва Берат в Албания.
Във всеки град акцентът се поставя върху различен вид култура, в Ловеч е върху театъра като развито изкуство.
   
Важна част от "Балканските мостове говорят" ще бъде заснемането на документален филм за най-интересните и стойностни изяви в проекта, за срещите с нестандартни хора и артефакти и за цялостния дух и смисъл на събитието. Ще се издадат на девет балкански езика и на английски и луксозен, цветно илюстриран сборник с есета на големи балкански писатели, посветени на мостовете, и друг - с непознати притчи и истории, свързани с построяването им.
   
Финалът на инициативата ще бъде заключителната среща спектакъл в сградата на ЮНЕСКО в Париж, където ще бъде излъчен заснетият филм и открита изложбата "Балканските мостове говорят".


Покритият мост над река Осъм в Ловече построен между 1872 и 1874 г. от българския архитект Никола Фичев (Колю Фичето).
Мостът, който просъществува половин столетие, e бил изграден на седем каменни устоя от пясъчник, изцяло от дърво, без метални части, като при сглобките са използвани дървени клинове. Мостът е с шест отвора, всеки от тях с дължина 11 метра. Стълбовете му са каменни, а горната му конструкция е дървена. Дебелината на стълбовете е 3.50 м.
Долната част на мостовата дървена конструкция е замествала каменните сводове и е била направена от здрав дъбов материал, а горната – дюкяните и покривът – от буков материал. Дървената конструкция е била от смесена система с греди и конзоли.
Мостът е бил широк 10 метра, от които 5 м шосе и от двете страни дюкяните по 2.5 м дълбочина. Устроени 64 малки дюкянчета. Мостът се е осветявал от газови фенери.

През 1925 г. мостът изгаря почти до основи. На негово място през 1931 г. са изградени нов железобетонен покрит мост по проект на арх. Ст. Олеков и инж. Цветков, който разполага с три отвора и 40 дюкянчета, а между тях минава асфалтиран автомобилен път. През 1981 и 1982 г. след реконструкция по проект на арх. Златев железобетонният мост на арх. Олеков е престроен с цел мостът да придобие днешния си вид, който е много близък до варианта, дело на Колю Фичето. Шосето е заменено с пешеходна алея, около която се разпростират 14 магазинчета и две сладкарници.
Днешната дължина на моста е 106 метра, обявен е за паметник на културата. Съоръжението е основна атракция за гостите на Ловеч, свързва новата част на града с архитектурно-историческия резерват и квартал "Вароша", паметник на културата. През 2007 г. по проект "Красива България" община Ловеч реализира осветяването на покрития мост по проект на инж. Николай Бърдарски.
Мостът в Ловеч е единствен по рода си на Балканския полуостров, а в Европа съществуват само още три подобни моста - в Люцерн, Флоренция и Ерфурт.


 


Gradat.bg

Сподели:


Нагоре

5 Ключови думи

| Балкани | Балканика | Ловеч | мост | триизмерно изображение |

Нагоре

0 Коментара | Коментирай

Публикуване на коментар

За да коментирате тази новина, трябва да влезете в сайта с Вашето потребителско име и парола.


Facebook коментари

Реклама

КОТИРОВКИ


Социални мрежи: Facebook

Навигация в сайта: Каталог | Новини | Избрано от автора | Медия | Снимка на седмицата | Тема на седмицата | Проекти | Малки обяви

STROEJI.BG: Условия за ползване | За реклама | Контакти

Copyright © 2011-2019 ЕВРОМАРК 2011. Всички права запазени.

Stroeji.bg on Facebook