БЪРЗО ТЪРСЕНЕ

ВИДЕО

АНКЕТА

Кое според Вас допринася най-много за лошото качество на въздуха в София?

Отминали анкети »

НОВИНИ » Икономика и енергетика

31 март 2016, 12:23 Видяно: 477

Авточасти за 100 млн. лв. ще произведе Behr-Hella в Божурище през 2016 г.

До две години германската компания предвижда да удвои производството на автоклиматични системи и служителите си в България

Изпрати FB
Размер на шрифта: + -
Германският производител на автомобилни климатични системи Behr-Hella Thermocontrol (BHTC) очаква 100 млн. лв. оборот от завода си в Божурище през тази година. Предприятието започна работа миналата пролет и 2016 г. ще бъде първата му пълна година от дейността му в България. Така въпреки известното забавяне при строителството на завода компанията ще успее да постигне заложените до 2020 г. цели за оборот и персонал, казаха от ръководството на дружеството. В рамките на следващите две години BHTC планира да удвои производствените площи и служителите си, което означава допълнителни инвестиции. Досега в предприятието са вложени над 50 млн. лв.

Квалифициран екип

Българският завод "Бер-Хелла термоконтрол" беше първата инвестиция в индустриална зона "Бужурище". Началото на проекта беше още през 2013 г., но реалното производство започна през март 2015 г. с около 120 души персонал. Освен производствена дейност компанията има и развоен екип, в който първоначално бяха заети 45 инженери. Година по-късно във фабриката работят над 200 души, включително 55 специалисти в развойното звено. "Основната част от разработката на нови продукти и иновации е съсредоточена в германския град Липщад, но в България се намира вторият ни по големина такъв отдел", каза директорът на развойното звено Йоханес Греме. По думите му до края на тази година броят на висококвалифицираните кадри ще достигне 65. Така в рамките на по-малко от две години развойните специалисти ще се увеличат с близо 50%. В момента развойният екип изпълнява проекти на централата в Липщад, но идеята е да започне да работи и по продукти, които директно ще се произвеждат в завода в Божурище.

Голям брой инженери са заети и в самата производствена дейност, тъй като работата е свързана с управление на сложно оборудване и изисква висока квалификация. По груби оценки над половината от ангажираните около 150 души в производството са с бакалавърска или магистърска степен. Наличието на няколко технически университета е била и една от причините за решението на BHTC да построи завода в България. "От една страна, това е предимство, но, от друга, е риск, тъй като не сме единствените, които искат да наемат тези хора", каза генералният мениджър за България Мартин Ниланд. Компанията си партнира с университетите в София и Габрово. Тя е и един от "лобистите" на дуалното обучение в България.

Удвояване до две години

При започване на работа миналата пролет плановете на компанията бяха в рамките на пет години инвестицията да се удвои до 100 млн. лв., а броят на служителите да нарасне до 500 души. Приходите от българския завод трябваше да достигнат 100 млн. евро (200 млн. лв.) до 2020 г. От коментарите на ръководството стана ясно, че някои от заложените цели може да бъдат постигнати и по-рано или да бъдат надвишени. "Миналата година започнахме с малък персонал и нисък оборот, но до края на 2017 и през 2018 г. планираме нашият оборот от завода в Божурище да бъде 100 до 130 млн. евро", каза Ниланд. За 2015 г., през която компанията на практика е работила 10 месеца, оборотът е бил около 40 млн. лв., а за тази година се очаква да достигне 100 млн. лв., уточни той за "Капитал Daily".

За да увеличи оборота, компанията планира до две години да удвои производствената площ и броя на работниците си. В момента производството е разположено на 7500 кв.м площ (без администрацията), но дружеството разполага с достатъчно земя за разширение. Пак до края на 2017 г. компанията предвижда да има 400 служители и да продължи да увеличава персонала, докато стигне 500 души. "Освен това очакваме да разширим развойния център до 100 души", каза Ниланд.

Световен играч в България

Германската BHTC е сред най-големите играчи в автомобилния отрасъл. Създадена e през 1999 г. като съвместно предприятие между Behr (която вече е част от групата Mahle и се нарича Mahle Behr) и Hella. Произвежда панели и уреди за обслужване и управление на автомобилни климатични инсталации. В портфейла й влизат също климатични сензори, контролери за въздух и нагреватели за стъкла. Освен че прави оборудване за леки автомобили, компанията е и единственият производител на такива продукти за тежкотоварни автомобили. Сред клиентите й са световни марки като Daimler, BMW, Audi, Volkswagen, Volvo, Renault, MAN, Scania и др. Основното предприятие на BHTC се намира в Липщад, Германия, но има производствени мощности също в Шанхай (Китай), САЩ, Япония и България, а през тази година се очаква да заработи и заводът й в Мексико. Оборотът на BHTC за 2014 г. е 357 млн. евро.

Изборът на България за производствена база идва след двегодишно проучване и анализ на седем потенциални локации в Източна Европа. Едно от основните предимства на страната се е оказало членството в ЕС. "Това е много важно за нас, защото всички товари и пратки са вътрешнообщностни и така можем да гарантираме, че доставките ще бъдат получени навреме", обясни Ниланд. Липсата на валутен риск заради обвързаността на лева към еврото и плоският данък в страната също са натежали за избора. Сред факторите са били също централното място на България от географска гледна точка и близостта й до Германия.

По думите на Ниланд в страната вече има над 10 компании, които произвеждат части за автомобилната индустрия. Само две или три от тях обаче, включително "Бер-Хелла термоконтрол", са доставчик от първо ниво, т.е. доставят директно на автомобилните производители. Това според Ниланд означава, че в България наистина има възможност за допълнително развитие.


 


Capital.bg

Сподели:


Нагоре

3 Ключови думи

| Behr-Hella | авточасти | Божурище |

Нагоре

0 Коментара | Коментирай

Публикуване на коментар

За да коментирате тази новина, трябва да влезете в сайта с Вашето потребителско име и парола.


Facebook коментари

Реклама

КОТИРОВКИ


Социални мрежи: Facebook

Навигация в сайта: Каталог | Новини | Избрано от автора | Медия | Снимка на седмицата | Тема на седмицата | Проекти | Малки обяви

STROEJI.BG: Условия за ползване | За реклама | Контакти

Copyright © 2011-2019 ЕВРОМАРК 2011. Всички права запазени.

Stroeji.bg on Facebook