БЪРЗО ТЪРСЕНЕ

ВИДЕО

АНКЕТА

Кое според Вас допринася най-много за лошото качество на въздуха в София?

Отминали анкети »

НОВИНИ » Икономика и енергетика

02 март 2018, 14:27 Видяно: 279

„Газпром“ спря доставките на газ към Украйна

„Нафтогаз“ смята отказа за нарушение на договора между компаниите

Изпрати FB
Размер на шрифта: + -
„Газпром“ отказа да възобнови доставките на газ за Украйна от 1 март. От руския концерн съобщават, че са върнали на украинската „Нафтогаз“ предплатата, като обяснява това с отсъствието на допълнително споразумение към действащия договор, необходимо за начало на доставките.

„Очевидно е, че доставките на газ от 1 март за „Нафтогаз Украйна“ няма да се осъществяват“, заяви в четвъртък зам.-председателят на управителния съвет на „Газпром“ Александър Медведев.
„Нафтогаз“ смята отказа на „Газпром“ за нарушение на договора между компаниите, както и за неизпълнение на решението на Стокхолмския арбитраж от декември 2017 г. по иска на „Нафтогаз“ към „Газпром“.

„Учудва ни позицията на "Газпром“. Компанията поиска сметката в рамките на договора, променен от арбитража, сметката бе платена. Оценяваме отказа на „Газпром“ от доставката като нарушение на договора и неизпълнение на решението на арбитража“, заяви председателят на Управителния съвет на „Нафтогаз“ Андрий Коболев, цитиран от БГНЕС. Управителят на украинската компания отбеляза още, че заради отсъствието на доставки от Руската федерация Украйна ще трябва за няколко дни да въведе икономичен режим на потребление на газ в промишлените предприятия, намаляване на потреблението на топлоцентралите с 5-10%“, казва той, цитиран от ТАСС.

През декември 2017 г. Стокхолмският арбитраж намали годишния обем на доставки на руски газ за Украйна от 52 милиарда до 5 милиарда кубически метра годишно. Осемдесет процента от този нов обем Украйна трябва да купува по условието „взимай или плащай“. То предвижда, че „Нафтогаз“ трябва да плаща договорения ежегоден обем доставки, независимо от това колко газ купува в действителност компанията.
Според решението на арбитража, по това условие Украйна трябва да купува не по-малко от 4 милиарда кубически метра газ годишно до края на 2019 г, когато изтича подписаният през 2009 г. газов договор. Арбитражът задължи „Нафтогаз“ да плати на „Газпром“ компенсация от 2 млрд. долара за газа, доставен през 2014 и 2015 г.

Второто решение по газовия спор между компаниите, който засяга условията и стойността на транзита на руски газ през украинска територия, бе прието в сряда, 28 февруари. Арбитражът задължи „Газпром“ да доплати на „Нафтогаз Украйна“ 4.63 млрд. долара заради недоставяне на съгласуваните обеми газ за транзит.

След като се пресметне резултатът от двата арбитражни спора между компаниите за доставка и транзит на газ, „Газпром“ би трябвало да доплати на украинската компания 2.56 милиарда долара. Арбитражът отклони в същото време исканията на украинската страна за преразглеждане на транзитните такси и за изменение на договора в съответствие с украинското законодателство.


 


Economic.bg

Сподели:


Нагоре

2 Ключови думи

| Газпром | Украйна |

Нагоре

0 Коментара | Коментирай

Публикуване на коментар

За да коментирате тази новина, трябва да влезете в сайта с Вашето потребителско име и парола.


Facebook коментари

Реклама

КОТИРОВКИ


Социални мрежи: Facebook

Навигация в сайта: Каталог | Новини | Избрано от автора | Медия | Снимка на седмицата | Тема на седмицата | Проекти | Малки обяви

STROEJI.BG: Условия за ползване | За реклама | Контакти

Copyright © 2011-2019 ЕВРОМАРК 2011. Всички права запазени.

Stroeji.bg on Facebook