БЪРЗО ТЪРСЕНЕ

ВИДЕО

АНКЕТА

Кое според Вас допринася най-много за лошото качество на въздуха в София?

Отминали анкети »

НОВИНИ » Новини от Stroeji.bg

06 декември 2018, 9:47 Видяно: 19398

След повдигнатите обвинения срещу него съсобственикът на "Джи Пи груп" Георги Василев е прехвърлил фирми с активи за десетки милиони

Изпрати FB
Размер на шрифта: + -Обвиненият от прокуратурата в пране на пари съсобственик на "Джи пи груп" Георги Василев и съпругата му Анна Шехтова от години живеят в Дубай - дестинация, известна с трудностите на европейски власти да издействат екстрадиране на обвиняеми за престъпления

На вратата се чука и се чува "Полиция, отворете!". Героят скача и трескаво изхвърля улики, пари или нещо друго през прозореца. Обикновено без особен смисъл, защото скоро влитат и го повалят на пода. Сцената се е превърнала в същинско кино клише.

Покрай разследванията на сайта "Биволъ" строителната "Джи Пи груп" беше обвинявана в нещо подобно - че по нощите гори документи за нагласени обществени поръчки. Изглежда обаче, че сходно развитие на забавен кадър се разиграва и в корпоративните структури около Георги Василев, който е единия съсобственик в потъналата в корупционен скандал и изпаднала в управленска немилост строителна компания. В двата дни след като на 14 ноември прокуратурата обяви, че е повдигнала обвинения на две лица от компанията за финансови престъпления и пране на пари, той е прехвърлил участията си в поне шест дружества. Това става ясно от вписванията в Търговския регистър по техните партиди, където според приложените договори сделките за многомилионни активи се сключват срещу символични суми. Купувачите в повечето сделки са видимо приближени лица на Василев, което обяснява и вероятната подбуда за светкавичната разпродажба от 15-16 ноември - да се скъсат преките връзки и да се минимизират щетите, ако се стигне до запори и искове от обвинението и Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).


"Капитал" се опита да се свърже с Василев на мобилния му телефон, но той не отговаряше на обаждания и на текстови съобщения.

Черният петък в мол "Марково тепе"

Най-същественият от прехвърлените активи е 65% дял в "Марково тепе мол" - собственик на едноименния търговски център в Пловдив. Активите на компанията по баланс към края на 2017 г. са оценени на 35 млн. лв., но има и огромни дългове от над 115 млн. лв., които го извеждат до близо 90 млн. лв. отрицателен капитал. Задълженията обаче са основно към самия Василев, който преди няколко години ги изкупува от австрийската банка, кредитирала строежа, и така той взема контрола над мола през 2015 г.


 Мажоритарният пакет е продаден на управителя на дружеството Александър Костов за 190 450 лв. - колкото е номиналната стойност на дяловете. От клеймото на нотариуса, при когото е извършено прехвърлянето, става ясно, че сделката е сключена на 16 ноември, в петък. Останалите съдружници остават без промяна - това са партньорът на Василев в "Джи Пи груп" и управител на строителната компания Владимир Владимиров-Житенски с 25% и Боряна Шехтова с 10%. Последната е бивш модел, съпруга на обвинения през 2009 г. като организатор на организирана престъпна група за разпространение на наркотици, грабежи и нанасяне на телесни повреди Христофорос Аманатидис-Таки (впоследствие делото е прекратено през 2015 г.) и сестра на съпругата на самия Георги Василев.

Това обаче не е единствената сделка за деня. Освен нея Василев и Житенски са продали и своите дялове в "Лукс имоти" - дружество без дейност, но с имоти за 1.5 млн. лв. по баланс. И двамата са получили по 15 хил. лв. от купувача - "Ритейл парк Пловдив", дружество с акции на приносител, което на последното общо събрание е било собственост на двама от членовете на борда му - Иван Ангелов (99.8%) и Валентина Василева (0.2%). Последната участва по аналогичен начин и в друга компания с акции на приносител - "Ви Кей Джи груп", която в далечната 1994 г. е регистрирана от създателите на ВИС-2 братята Васил и Георги Илиеви. Това дружество е известно като собственик на дискотека "Айсберг" в Слънчев бряг.

Редовен клиент

За нотариуса този ден сигурно е бил като дежа вю, защото на предишния - 15 ноември, Георги Василев отново е бил в кантората и е прехвърлил не една, а цели четири компании. Три от тях са продадени на Велизар Радев, чието име често се появява в структурите около "Джи Пи груп". Например през 2016 г. той за кратко става управител на създаденото от "Джи Пи" чрез апорт на сграда "Елмаз пропърти", което бързо е продадено на компания, свързана с Ружа Игнатова. Тя превръща сградата на софийския площад "Славейков" в централа на основаната от нея криптовалута OneCoin, често обвинявана, че е финансова пирамида. През 2017 г. по подобен начин става управител на "Люлин пропърти", учредено от фирмата на Василев "Итърнити" чрез апорт на имот, като впоследствие дружеството е продадено на Боряна Шехтова. В началото на тази година Василев е продал на балдъзата си и друга специално създадена компания с конкретен имот - "България билдинг", за 1.6 млн. евро. В момента неин управител е бившият футболист Даниел Боримиров, който е женен за сестрата на Таки.

Сега Радев срещу 5000 лв. се оказва собственик на същото това "Итърнити", което според отчета му за 2017 г. има 27.8 млн. лв. активи - основно имоти и практически никакви дългове. В добавка той купува за същата сума и "Евро травелс", което може да се похвали с 12.7 млн. лв. активи, от които на 10 млн. лв. кеш. Радев купува и "Фаст финанс", което не е декларирало дейност и където досега той е бил управител. Цената отново е по номиналната стойност на дяловете - 36 лв.

Освен сделките с Радев Георги Василев е продал и "Деком евро" с малко над 3 млн. лв. активи и 2.5 млн. лв. капитал за 5000 лв. на 30-годишния Васил Павлов. Седмица след придобивката си новият собственик е продал дела на "Деком" в дъщерното му "Джи пропъртис" (собственик на 4 дка имот в столичния кв. "Хладилника") на "Евро травелс" на другия нов собственик Велизар Радев за 9 лв. Сделката е от 23 ноември, когато прокуратурата официално обяви имената на двамата обвиняеми около разследването за "Джи Пи груп" - Георги Василев и Владимир Лозанов.

Това ли е всичко

Дали това изчерпва сделките на Георги Василев след сблъсъка му с прокуратурата няма как да се каже. По имотните партиди на прясно прехвърлените дружества не се наблюдават странни движения, които да говорят за опити и активите им да потеглят в нови посоки. Със сигурност има поне няколко дружества с ограничена отговорност, където няма заявени прехвърляния в Търговския регистър и остават собственост на обвиняемия бизнесмен. А при акционерните дружества, каквото е и самото "Джи Пи груп", и "Джи Пи холд" няма задължения смяната на собствеността да се разкрива, като тя става видна само при общи събрания на акционерите. Така че е възможно и там да има смяна на собствеността.

Но може би по-същественият въпрос е защо се стига до тези сделки. За разлика от серията си показни акции от сезон лято-есен срещу Арабаджиеви, Стайкови и Баневи, където специализираната прокуратура действаше с координирани претърсвания, бързи запори и арести или поне обявяване за издирване, при "Джи Пи груп" двамата обвиняеми са освободени само срещу парични гаранции, при това доста скромни на фона на имуществото им. Държавното обвинение не е съобщило дори да е издало забрана за напускане на страната на Василев. А в последните си лайфстайл интервюта от тази година около фотографските й изложби съпругата му Анна Шехтова-Василева заявява, че семейството от шест години живее в Дубай - дестинация, известна с трудностите на европейски власти да издействат екстрадиране на обвиняеми за престъпления.

Според прокуратурата от 2014 до 7 октомври 2018 г. Георги Василев е извършвал престъпления с цел да си набави имотна облага, а междувременно на 21 септември е опитал да преведе 14 млн. евро от сметката си в Уникредит Булбанк към негова сметка в друга банка, "за която сума знаел, че е придобита чрез тежко умишлено престъпление". Ако разследващите са убедени във версията си, то въпреки последните сделки от средата на ноември те имат още ходове. КПКОНПИ разполага със специални законови текстове, гласящи, че възмездните сделки, извършени с незаконно придобито имущество, са недействителни по отношение на държавата и даденото по тях подлежи на отнемане, ако купувачите са знаели или са могли да предполагат, че имуществото е незаконно придобито, или са придобили имуществото с цел прикриване на незаконния му произход. А също така и изрично е посочено: "На отнемане подлежи и имуществото, което е придобито от трето лице за сметка на проверяваното лице, за да се избегне неговото отнемане или да се прикрие произходът му или действителните права върху него."

Така, че дори и при досегашното бездействие още е рано за финалните надписи.


КАПИТАЛ

Сподели:


Нагоре

1 Ключови думи

| Джи Пи Груп |

Нагоре

0 Коментара | Коментирай

Публикуване на коментар

За да коментирате тази новина, трябва да влезете в сайта с Вашето потребителско име и парола.


Facebook коментари

Реклама

КОТИРОВКИ


Социални мрежи: Facebook

Навигация в сайта: Каталог | Новини | Избрано от автора | Медия | Снимка на седмицата | Тема на седмицата | Проекти | Малки обяви

STROEJI.BG: Условия за ползване | За реклама | Контакти

Copyright © 2011-2019 ЕВРОМАРК 2011. Всички права запазени.

Stroeji.bg on Facebook