БЪРЗО ТЪРСЕНЕ

ВИДЕО

АНКЕТА

Искате ли оставката на правителството Борисов 3?

Отминали анкети »

НОВИНИ » Строителни

24 юни 2016, 10:49 Видяно: 2986

"Град в града" и пробив на две нива край "Пирогов"

Чака се строителното разрешително за мегакомплекса на турската "Гаранти Коза" за 1 млрд. евро

Изпрати FB
Размер на шрифта: + -


Снимка: 1 от 3


За да получи строително разрешително за мегапроекта "Град в града" край столичната болница "Пирогов", турският инвеститор "Гаранти Коза" (Garanti Koza) ще построи за своя сметка пробив на две нива. Инвестицията от 1 млрд. евро е невиждана за българските мащаби. Проектът ще се реализира на мястото на бившия завод за мотокари до сградата на Министерството на отбраната. Това стана ясно от обясненията на главния архитект на София Здравко Здравков пред Mediapool.

Това е втори комплекс, който планира да вдигне турската компания в София. Той обаче надминава по мащаб първия им – "Гранд Каньон", където планираната инвестиция възлиза на около 250 млн. евро. В момента турският инвеститор строи първия си проект в жк."Младост" на мястото на бившия магазин на "Аско Деница" и плановете му са да бъде готов през 2017 г. "Гаранти Коза" купи терена за 23 млн. лв. от три фирми на бившия шеф на Общинска банка Любомир Павлов.Вторият им терен от 100 дка за грандиозния за мащабите на София проект, какъвто досега не е реализиран от нито един инвеститор, турската компания купи от фирми на братята Кирил и Георги Домусчиеви за 39 млн. евро през октомври на 2015 г. 

Решава се проблем с достъпа на жителите на кв."Сердика"

"Гаранти Коза" внесе транспортно-комуникационен проект за преминаването през кръстовището на булевардите "Ген. Тотлебен" и "Пенчо Славейков". Той е разгледан от експертен съвет по устройство на територията, каза арх. Здравков.

Няма решение дали паважната настилка ще се запази. Това ще бъде решение на работното проектиране, уточни арх.Здравков. Неговото лично мнение е, че паважът като част от градското развитие на София трябва да остане.

С проекта ще се реши и проблемът с достъпа на живеещите в квартал "Сердика" при преминавеното им през натовареното кръстовище. Сега за да стигнат до него те минават през тясна уличка зад хотел "Шипка". В проекта е заложено да бъде направен пробив на ул."Добруджански край", каза арх.Здравков.

Той уточни, че турският инвеститор все още не е внесъл в Направление "Архитектура и Градоустройство" проектът за изграждането на мега комплекса. "Чакаме представянето на обемно-градоустройственото решение за терена", каза Здравков. Това е причината да откаже да коментира проекта на "Гаранти Коза" и дали те ще получат разрешение за строеж.

Мегакомплекс за 1 млрд. евро

Четири гигантски кули от по над 50 етажа и за разкош по средата лагуна в широкия център на София – така на кратко може да се опише проектът на "Гаранти Коза".

Уникалният терен от 100 декара е на бившия завод "Балканкар", чиито останки вече се разчистват. Той е заключен между натоварените пътни артерии - булевардите "Акад. Иван Евстатиев Гешов" и "Генерал Тотлебен", които ще осигуряват непрекъснат поток към магазините в планирания бъдещ мол.

Турската компания е пестелива в изявленията си какво точно ще строи. Това се дължи най-вероятно заради проблемите, които имаше при получаването на разрешението за строеж на първия си комплекс в жк."Младост", който беше наречен от тогавашния общински съветник Любка Качакова – "новата китайска стена на София".

Този обаче е четири пъти по-внушителен от първия – и по размер и по инвестиции, по думите на Осман Ерден Билгинер, изпълнителен директор на дъщерната българска компания на "Гарнати Коза".

Притесненията на живеещите в квартала са свързани с липсата на информация. Те се питат и  и дали теренът, за който знаят, че е в свлачищна зона, ще издържи на огромното натоварване на гигантските кули. Техният брой нарасна двойно спрямо първоначалния проект на братя Домусчиеви.

И ако турската компания засега предпочита мълчанието, то международното проектантско бюро, с което работи, вече се похвали с идейния проект и пусна дори визиализацията му.

На форума Cityscape Global в Дубай през 2015 г. архитектите от "Беной" (Benoy) съобщават, че работят върху нов проект в центъра на София заедно с инвеститора "Гаранти Коза". Проектът е наречен "Площадът на Коза" ( Koza Square).

Идеята е да се направи нова "гореща точка" в столицата, която да събира всички големи събития."Инструкциите към нас бяха да се подчертае най-доброто от София и да предложим на тези, които живеят в града или го посещават, ново място за почивка. Постигнахме това, като решихме пространствата за пазаруване и хранене като части от един мегаполис, а не като допълнение на основния план",  коментира директорът на проектантското бюро Джакелин Бекингхам.

Посочено е, че всеки един елемент от бъдещия комплекс е уникален и е направен така, че да създава усещането за едно цяло с околните пространства. 

Проектът предвижда изграждането на четири кули - жилищни, офис площи, хотел, търговски център, ресторанти и кафенета. Ще има и развлекателен център, а в сърцето на площада ще бъде разположена лагуната. Трите жилищни кули ще са до 54 етажа, а всяка от тях ще има около 726 апартамента - от студиа до тристайни жилища и един пентхаус.

Общата разгърната застроена площ на мегапроекта е 535 хил. кв. м, като в момента компанията разработва работния проект, става ясно от кратката анотация.

Това е един от трите проекта, които "Беной" разработва за "Гаранти Коза".

Турският инвеститор

Турската компания "Гаранти Коза" е създадена през 2000 г., но началото е поставено още през 1948 г. като "Гаранти Иншаат" (Garanti İnşaat).

През последните десетилетия групата се налага в Турция, като работи по различни инфраструктурни проекти - язовири, тунели, високи сгради и други.

След оттеглянето на основните акционери "Коч Холдинг" (Koc Holding) и "Балфор Бийти" (Balfour Beatty) през 2004 г., всички акции в групата се поемат от мениджъра Шюкрю Илкел, който в момента е председател на борда на директорите.

Компанията не е публична и няма информация за финансовите й резултати.


 Изображение 2


Изображение 3


Mediapool.bg

Сподели:


Нагоре

1 Ключови думи

| "Гаранти Коза" |

Нагоре

0 Коментара | Коментирай

Публикуване на коментар

За да коментирате тази новина, трябва да влезете в сайта с Вашето потребителско име и парола.


Facebook коментари

Реклама

КОТИРОВКИ


Социални мрежи: Facebook

Навигация в сайта: Каталог | Новини | Избрано от автора | Медия | Снимка на седмицата | Тема на седмицата | Проекти | Малки обяви

STROEJI.BG: Условия за ползване | За реклама | Контакти

Copyright © 2011-2022 ЕВРОМАРК 2011. Всички права запазени.

Stroeji.bg on Facebook