БЪРЗО ТЪРСЕНЕ

ВИДЕО

АНКЕТА

Искате ли оставката на правителството Борисов 3?

Отминали анкети »

НОВИНИ » Икономика и енергетика

26 ноември 2018, 18:29 Видяно: 750

"Турски поток" и България: ще го има ли и защо няма да е на печалба

Въпроси и отговори за новата газова идея за 2.8 млрд. лв.

Изпрати FB
Размер на шрифта: + -
Газът отново възпламени България. След като миналата седмица руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Ердоган откриха морската част от "Турски поток", темата за бъдещето на транзита на природен газ през България отново излезе на дневен ред.

Руското издание "Комерсант" обяви, че газопроводът ще се насочи към българската граница. Министърът на икономиката Теменужка Петкова пък каза, че България ще спечели 2 млрд. лв. от разликата между парите за построяване на тръбата и таксите от транзит.


На фона на тази нова зараждаща се газова истерия от типа "да не изпуснем", е време за малко трезв анализ (вижте повече в текста от седмичния "Капитал").

Ще минава ли "Турски поток" през България?

Може би, но все още не е ясно


 Макар твърдението на "Комерсант", че "Газпром" е взела решение да продължи "Турски поток" към България да бе тиражирано от редица медии у нас, официално потвърждение за това няма. От Министерството на енергетиката казаха, че водят преговори с руската газова компания, но същото прави и Гърция, чийто премиер Алексис Ципрас ясно обяви, че ще настоява тръбата да мине през неговата страна. От самата "Газпром" засега коментари няма. Руската страна често използва подобни "изтичания" на информация, за да притиска преговорните си партньори за отстъпки и компромиси.

Извън официалните становища обаче могат да се правят предположения. Така например за "Газпром" може да се окаже стратегически по-изгодно да има транзитен газопровод през България и Сърбия към Унгария, отколкото през Гърция за Италия. Първо, италианско-гръцката морска връзка трябва да е готова през 2020 г., вече е планирана за каспийски газ, но може да бъде захранвана и от руски газ. Но нова тръба през България и Сърбия, специално проектирана за руските нужди, отговаря по-добре на идеите на руската компания за отношенията й с европейските държави.

Ще има ли тръба за 2.8 млрд. лева?

Най-вероятно

С пускането на "Турски поток" в експлоатация България ще загуби 80% от транзита на природен газ, който осъществява в момента, тъй като Турция ще започне да получава съответните количества директно от Русия. В парично изражение това са пропуснати 160 млн. лв. на година. Това принципно би трябвало да бъде обект на преговори между "Газпром" и България, тъй като имаме право да претендираме за компенсации.

В момента обаче правителството смята за по-важно да се разбере с руснаците за новия поток. Причината е, че България се страхува да не остане извън пренасочването на газовите потоци от Каспийския регион и Русия към Европа. Тъй като нашите тръби в момента са в направление север-юг, а новата посока е изток-запад, полагането на нова тръба ще позволи включването както в "Турски поток", така и в други нови проекти, в зависимост от договорките.

В момента до края на годината "Булгартрансгаз" събира обвързващи искания за капацитет, след което ще прецени икономическата жизнеспособност на проекта. Това е огромна инвестиция с трудно (и несигурно) изплащане за период от поне 15 години. Но полагането му, както и полагането на нова тръба в Сърбия ще свърже българската мрежа със западноевропейската, каквато връзка в момента не съществува.

Ще има ли печалба от 2 млрд. лв?

Не

"Ако бъде реализиран такъв проект, ще имаме печалба за 20 години над 4.3 милиарда лева", заяви енергийният министър Теменужка Петкова. Това е абсолютно невярно.

Като начало цитираната сума са бъдещите максимални приходи от пренос на газ, а не печалба. Според данните на самата "Булгартрансгаз" от тези пари неминуемо се изваждат инвестициите в проекта, които са изчислени на 2.8 млрд. лв., както и експлоатационните разходи в размер на 131.4 млн. лв. на година, или 2.63 млрд. лв. за 20 години. Само дотук сметката е 5.4 млрд. лв. и е видно, че газопроводът трудно би излязъл на печалба, дори при най-оптимистичния вариант за пренос.


 


Capital.bg

Сподели:


Нагоре

1 Ключови думи

| Турски поток |

Нагоре

0 Коментара | Коментирай

Публикуване на коментар

За да коментирате тази новина, трябва да влезете в сайта с Вашето потребителско име и парола.


Facebook коментари

Реклама

КОТИРОВКИ


Социални мрежи: Facebook

Навигация в сайта: Каталог | Новини | Избрано от автора | Медия | Снимка на седмицата | Тема на седмицата | Проекти | Малки обяви

STROEJI.BG: Условия за ползване | За реклама | Контакти

Copyright © 2011-2022 ЕВРОМАРК 2011. Всички права запазени.

Stroeji.bg on Facebook